Nije isto jesu li na kuhinjskim elementima kvake ili ručkice

Kuhinjski ormarići i elementi faktor su zbog kojeg će kuhinja djelovati moderno i praktično ili pak zastarjelo, a osobito ako je riječ o frontama u bojama čija je popularnost bila jako kratkog vijeka. Odlučite li se na preuređenje kuhinje, ne morate bacati ni mijenjati ormariće. Jednostavno im udahnite novi sjaj promjenom kvaki i ručkica.

POGLEDAJTE VIDEO: Zagrepčanin obnavlja starine

No mnogi se pitaju kada koristiti kvake, a kada je bolja opcija uzeti ručkice. Lifehacker donosi sve što morate znati o ta dva pojma.

Foto: DREAMSTIME

Razlika između kvake i ručkice

Kvake i ručkice su dio namještaja koji se koristi u kuhinjama, kupaonicama, ormarima u drugim prostorima kao i na drugim ugradbenim elementima i namještaju poput komoda. Najveća razlika između gumba i ručica svodi se na način na koji su pričvršćeni na ormarić, ladicu ili komad namještaja. Kvake se montiraju jednim vijkom, dok se ručkice montiraju pomoću dva vijka.

Kada koristiti kvake na ormarićima

Općenito govoreći, većina ljudi radije koristi ručke za ormariće i uz pomoć njih povlači ladice, ali zapravo, nema nikakve razlike u njihovoj funkciji i sve ovisi tek o vašim osobnim estetskim preferencijama. Dakako, možete ih kombinirati na elementima ili koristiti samo jedne ili druge.

Foto: DREAMSTIME

Ako niste sigurni što koristiti, prije kupovine promislite o određenim detaljima. Primjerice, ručkice vam daju veću snagu prilikom otvaranja i zatvaranja ormarića ili ladice, što je posebno praktično ako su vrata ormarića posebno teška ili imate ograničenu snagu i fleksibilnost u šakama i rukama.

Također, provjerite ima li u ormarićima i ladicama unaprijed izbušenih rupa namijenjenih za kvaku ili ručkicu. Iako ne morate koristiti već unaprijed određene rupe i postoje načini kako ih zaobići, njihovim korištenjem uštedjet ćete vrijeme, novac i trud, što također može odrediti hoćete li koristiti kvake ili ručkice.

Foto: DREAMSTIME

Promislite i o dizajnu interijera. Želite li da prostor ima određeni izgled ili stil? Ponekad stil dizajna diktira vrstu kvaka ili ručkica koje birate. Ako ste se odlučili za vintage izgled definitivno vam trebaju ručkice, a ne kvake. Na kuhinjskom i kupaonskom namještaju obično imaju po jednu na svakom kraju ladice. Ovisno o drugim čimbenicima poput stanja i materijala vodilica ladica, ručke mogu otežati otvaranje ladica. S druge strane, ako restaurirate sobu ili komad namještaja, dodavanjem ručkica definitivno ste namještaju udahnuli vintage stil.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr