Ukrajinci tvrde da imaju dokaz da Rusija nikad nije trebala postati član UN-a, a u objašnjenju se spominje i Hrvatska. Za sve je kriv jedan čovjek

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je pokrenulo postupak čija je svrha dovesti u pitanje članstvo Rusije u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim zajednicama, objavile su u ponedjeljak ukrajinske novine Pravda.

Članstvo Moskve u UN-u i njegovom Vijeću sigurnosti prema međunarodnom pravu nije opravdano, stoji u izvješću koje se temelji na dokumentu ministarstva vanjskih poslova. Rusija od prosinca 1991. sebe “pogrešno” smatra članicom UN-a, stoji u dokumentu. Budući da se naziv “Ruska Federacija” ne pojavljuje u Povelji Ujedinjenih naroda, kojom su utemeljeni, dokument tvrdi da Rusija nije prošla nužne postupke za primitak u organizaciju nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Dokument navodi primjer procedure za Čehoslovačku, koja se raspala u dvije države, i primjer bivših jugoslavenskih republika koje su nakon raspada Jugoslavije morale prijaviti za članstvo u organizaciji. Rusija sebe smatra legitimnom državom nasljednicom Sovjetskog Saveza, koji je bio jedan od utemeljitelja Ujedinjenih naroda.

Boris Jeljcin, tadašnji ruski predsjednik, naprosto je obavijestio UN u prosincu 1991. da će Rusija zadržati članstvo u međunarodnim tijelima uz podršku Zajednice nezavisnih država (CIS), koja je uspostavljena po raspadu Sovjetskog Saveza.

Source: slobodnadalmacija.hr