Nema više TikToka na službenim telefonima: administracija Zastupničkog doma SAD-a zabranila korištenje popularne kineske aplikacije

Administracija Zastupničkog doma američkog Kongresa obavijestila je zastupnike i osoblje u utorak da se zabranjuje kineska aplikacija TikTok na službenim uređajima. 

Aplikacija se smatra “visoko rizičnom zbog niza sigurnosnih problema”, naveo je glavni administrativni službenik Zastupničkog doma (CAO) u obavijesti svim zastupnicima i osoblju poslanoj u utorak, kao i da se TikTok mora izbrisati sa svih uređaja kojima upravlja Zastupnički dom.

Ovaj potez uslijedio je nakon što su američke savezne vlasti odlučile zabraniti TikTok, u vlasništvu tvrtke ByteDance Ltd sa sjedištem u Pekingu, na vladinim uređajima. 

Od prošlog tjedna je 19 saveznih država barem djelomično blokiralo aplikaciju na uređajima kojima upravlja država iz straha da bi kineska vlada mogla koristiti aplikaciju za praćenje Amerikanaca i cenzuriranje sadržaja.

Financijski okvir od 1,66 bilijuna dolara, usvojen prošli tjedan za financiranje američke vlade do 30. rujna 2023., uključuje odredbu o zabrani aplikacije na uređajima kojima upravlja savezna država, a stupit će na snagu kada predsjednik Joe Biden potpiše zakon.

“Uz usvajanje financijskog okvira koji je zabranio TikTok na uređajima izvršne vlasti, CAO je surađivao s Odborom za upravu kako bi implementirao sličnu politiku za Zastupnički dom”, rekao je u utorak za Reuters glasnogovornik glavnog administrativnog službenika.

U poruci se navodi da će svi biti kontaktirani u vezi uklanjanja TikToka s uređaja i da će ubuduće biti zabranjeno preuzimanje te aplikacije. 

TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira novo pravilo. 

Američki zastupnici iznijeli su prijedlog za provedbu zabrane aplikacije u cijeloj zemlji.

Source: slobodnadalmacija.hr