Slavni ukrajinski pilot u opširnom razgovoru o ratnim danima, vjeri, Top Gunu, posebnoj tetovaži, otkrio i koju bi metu najviše volio uništiti: ‘Kukavice su i podmuklo to izvode‘

Zbog iznimne hrabrosti predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, borbenom je pilotu Vadimu Vorošilovu, pozivnog znaka ‘Karaya‘, nedavno dodijelio titulu heroja Ukrajine i orden Zlatne zvijezde. Vorošilov je u listopadu u masovnom ruskom napadu dronovima i krstarećim raketama na područje grada Vinice u središnjoj Ukrajini u samo jednom naletu uspješno presreo pet iranskih dronova tipa Shahed, nakon što je prethodnog dana srušio i dvije ruske krstareće rakete.

Prilikom rušenja zadnjega drona-samoubojice, eksplozijom je bio fatalno oštećen MIG-29 bojnika Vorošilova, no prije katapultiranja on je uspio avion u padu odvesti na sigurno, dovoljno daleko od grada koji naseljava gotovo 400 tisuća ljudi.

Nema medija koji nije objavio njegov selfi okrvavljena lica, koji je pilot snimio nakon što su šrapneli iranskoga drona oštetili cijeli njegov kokpit. Usprkos krvi na licu na fotografiji napravljenoj neposredno prije aktivacije katapulta bojnikov prst je podignut. Ni tad nije gubio optimizam i vjeru u pobjedu.

“U videosnimkama naših letova sve je obično jako lijepo, avioni lete i uredno ispaljuju rakete, ali se nažalost malo zna o onome što se događa iza te scene. Zato sam odlučio objaviti svoju fotografiju iz ratne akcije bez ikakvoga uređivanja”, izjavio je.

U opširnome razgovoru koji je objavila Ukrajinska Pravda Vorošilov je kazao kako je uvijek vjerovao u Boga i kako ima malu tetovažu križa.

– Tijekom leta nije uvijek moguće nositi pravi križ, može smetati, može se izgubiti, pa sam ga 2014., tetovirao – kazao je pilot novinaru Ukrajinske pravde te priznao kako je dugo vremena, pogotovo nakon što su jedan za drugim počeli ginuti najbolji ukrajinski borci, a među njima i njegovi prijatelji  i ratne drugovi – bio u teškom očaju. 

„Ali nakon 12. listopada, nakon svih tih faktora koji su se nevjerojatno poklopili u moju korist, shvatio sam da viša sila postoji i utječe na naše živote, kazao je.

Vorošilov je 2021. godine, nakon isteka ugovora, dao ostavku u  Oružanim snagama i pridružio se civilnom zrakoplovstvu, ali se nakon 24. veljače i ruskog napada na Ukrajinu vratio u vojsku.

Iskustvo je važno u zrakoplovstvu, no i brzi refleksi mladog mozga. “Moramo shvatiti da što je osoba mlađa, mozak brže radi. A to je iznimno važno u zrakoplovstvu, veli.

– Neki zarobljeni ruski piloti tvrdili su da nisu znali za bombardiranje stambenih zgrada, jer su radili prema koordinatama koje su im dali. Vjerujete li vi u to?

– Apsolutno ne vjerujem. Oni imaju konvencionalne navigacijske sustave poput Garmina, turističke i razne modifikacije. Možda njihova javnost vjeruje u tu njihovu propagandu, no mi jako dobro znamo da to nije točno. Ne morate biti zrakoplovac da shvatite: ako čovjek u turističkom navigatoru unese zemljopisnu širinu i dužinu, sasvim jasno vidi što se tamo nalazi. Ako se koordinata popuni unutar određenog naselja, odmah je jasno da gađate naselje… – kaže.  

Upitan koju vojnu metu bi najviše želio uništiti odgovara kako bi to bili ruski bombarderi Tupoljevi.  

– Tu-95, Tu-160, Tu-22M3… Oni ugrožavaju naše gradove i civile, ali ne ulaze u zonu cilja našeg taktičkog zrakoplova. Kukavice su i podmuklo izvode lansiranja na teritoriju Ukrajine. Trenutačno vidim mogućnost njihovog uništenja samo kada su na aerodromima. Zasad je to jedini način – kazao je. 

Navodi također da Ukrajincima trebaju moćniji zrakoplovi da bi mogli potpuno paralizirali neprijatelja u ukrajinskom zračnom prostoru. S bombarderima zapadne proizvodnje, uvjeren je, otkrio bi se njihov golemi potencijal.

– Potrebne su nam masivni zrakoplovi kao što je F-16. Ja sam njihov pobornik jer je njihovo tržište veliko, pa nema problema sa servisiranjem i municijom… Naravno, postoje letjelice koje su, rekao bih, gotovo savršene po borbenim sposobnostima. To su F-22 i F-35. Ali trenutno bi F-16 uvelike popravio situaciju i pomogao našim obrambenim snagama, naglašava Vorošilov.   

Većina ljudi zna za moderno vojno zrakoplovstvo, uglavnom iz holivudskih filmova. Jeste li gledali film “Top Gun”?

– Naravno (smijeh). Ja sam fan prvog dijela. Kad sam bio kadet, letio sam na lakim zrakoplovima. Tada se nisam bavio mlaznom tehnikom i gledao sam ovaj film širom otvorenih očiju. Ali sada sve drugačije doživljavam. Morate shvatiti da to nije dokumentarni nego igrani film. Za drugi dio “Top Guna” reći ću da je vrlo lijepa, estetski snimljena bajka. Ima mnogo snimaka pravog pilotiranja. Ali, što se tiče vođenja zračnih bitaka, rada protuzračnih raketnih sustava – to nije ni blizu stvarnosti… No, bilo mi je baš zanimljivo gledati ovaj film s gledišta kako su ga snimali i kakve emocije izaziva. Takav film potiče mlade ljude da idu u vojsku, ne samo u američko ratno zrakoplovstvo nego u vojsku općenito, ocijenio je.

– Imate Instagram profil, ne skrivate lice, prepoznaju vas na ulicama i zahvaljuju vam. A Rusi? Pišu li vam prijetnje?

– Nikako. Općenito, to me jako iznenadilo. Možda zato što njihovo vodstvo inzistira na tome da nemamo avijaciju, da su sve odmah uništili (smijeh)…

Source: slobodnadalmacija.hr