Naselja u Rusiji oblijepljena lecima o izuzetno opasnim bjeguncima: počelo se događati ono od čega su svi strahovali kada je Prigožin krenuo regrutirati kriminalce iz zatvora…

Šest naoružanih bivših osuđenika koji su se nedavno pridružili plaćeničkoj ruskoj skupini Wagner kako bi šestomjesečnim ratovanjem u Ukrajini pokušali ishoditi kaznenu aboliciju – naglo se predomislilo.  

Nakon što su shvatili da bi u Putinovu besmislenom ratu mogli i poginuti, još su 22. prosinca bez pitanja napustili Wagnerov centar za obuku u ukrajinskoj regiji Luhansku, te su naoružani pobjegli natrag u Rusiju.

U nedjelju je ruska policija za njima, vjerojatno na temelju dojava očevidaca, organizirala spektakularnu potjeru u ruskom pograničnom području oko Rostova na Donu, no bez većih uspjeha. Naselja u ovom kraju oblijepili su i lecima upozorenja da su bjegunci izuzetno opasni, piše britanski Telegraph.

“Stanovnike se poziva da obrate posebnu pozornost na osobe u uniformama. Moraju se poštivati ​​mjere osobne sigurnosti”, stoji u letcima ruske policije.

U okolici Rostova na Donu u prosincu je već uhvaćen jedan dezerter iz plaćeničke skupine Wagner. Sudbina mu je nepoznata, no poznato je da su se ovi Putinovi ‘psi rata‘ proslavili nedavnim videom u kojemu su prikazali kako su jednom svom bivšem borcu koji je dezertirao pa prebjegao na ukrajinsku stranu maljem smrskali glavu.

I Jevgenij Prigožin, ruska inačica Željka Ražnjatovića Arkana, potvrdio je u kanalu Telegram kako je šest njegovih plaćenika trenutno u bijegu, ali je jako nastojao umanjiti i sramotu i opasnost od grupe odbjeglih kriminalaca. Kao što je poznato, tvorac plaćeničke vojske Wagner osobno je prošlog ljeta obilazio ruske kaznionice i regrutirao kriminalce, dilere i ubojice za rat u Ukrajini obećavajući im aboliciju i slobodu.

“Ruska Nacionalna garda, policija i sigurnosne službe Wagnera u svakom trenutku love razne vrste naoružanih ljudi”, izjavio je jučer Prigožin minimizirajući štetu od bijega s fronta svojih zatvorskih regruta. Kazao je i da se svakodnevno pritvaraju mnogi zlikovci za koje građani ne moraju ni znati. „Zato lijepo spavajte“, pokušao je sedirati rusku javnost ‘Putinov kuhar‘ i kreator mnogih zločinačkih operacija Kremlja.

Prigožin je zahvaljujući akcijama plaćenika grupe Wagner u Ukrajini nedavno jako uzdigao svoj utjecaj i moć u Putinovu suradničkom krugu. Oporbena ruska novinska stranica Meduza objavila je nedavno kako Putin smatra da je Wagner u Ukrajini najzaslužniji za pobjede u istočnoj regiji Donbasa. “On više nije samo potrčko zadužen za neke neugodne zadatke. Prigožin se smatra učinkovitim ratnim menadžerom i osloboditeljem regije Luhanska”, rekao je izvor iz samog Kremlja za ovu web stranicu.

Kao i sama ruska vojska, Wagnerova grupa platila je visoku cijenu u Ukrajini, bez obzira na neke ratne uspjehe. Prigožin je bio prisiljen od ljeta naovamo popunjavati im redove kriminalcima i osuđenicima koje u bitkama, poput one za Bahmut, nerijetko šalju u valove juriša koji znače sigurnu smrt. Ugovor s Wagnerom im jamči brisanje kazni i aboliciju nakon šest mjeseci na bojištu, no najveći broj ih ne preživi nakon obuke ni šest dana.

I kriminalci imaju instinkt, pa sve češće iz redova Wagnera pokušavaju pobjeći još dok su u prihvatnim kampovima.  Prigožinova regrutacijska misija po robijašnicama završava tako kao potpuni fijasko: za dostojan finale nedostaje samo da samoga tvorca Wagnera netko od njegovih zatvorskih regruta na koncu oslobodi svih ratnih briga.       

Source: slobodnadalmacija.hr