Nije samo seks varanje: Ovo su znakovi emocionalnog preljuba

Samo zato što nije fizičko varanje, ne znači da nije problem… Riječ ‘varanje’ može podsjetiti na nedopuštene veze ili tajne afere. Ali zastranjivanje u vašoj glavi jednaka je izdaja vašeg partnera kao i fizičko varanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što je emocionalno varanje i kako se nositi s tim?

Emocionalno varanje puno je više od jednostavnog gajenja simpatija prema dečku prijateljice ili sanjanja seksa s kolegicom s posla. To je nešto što bi vas moglo, ako se s tim ne nosite na pravi način, ostaviti slomljenog srca ili spriječiti da pronađete istinsku sreću u vezi.

– Emocionalno varanje je kada ste u predanoj, monogamnoj romantičnoj vezi, ali vi ili partner tražite emocionalno društvo s nekim drugim – kaže psihologinja Madeleine Mason Roantree.

Ali postoje neki jasni znakovi krivnje.

To uključuje razgovor o problemima i važnim odlukama s nekim izvan vaše veze. To može potaknuti emocionalnu intimnost i bliskost koja je odsutna u vašem odnosu, što se lako može zamagliti u seksualne ili romantične osjećaje prema drugoj osobi.

Foto: Dreamstime

– Ako još niste sigurni, postoje određena pitanja koja si možete postaviti – kaže stručnjak za veze i suosnivač platforme za upoznavanje partnera Alex Mellor-Brook.

– Ispunjavate li svoje romantične potrebe komunicirajući s nekim tko nije vaš partner? Je li vam ugodnije razgovarati o problemima s drugom osobom nego s partnerom? Jeste li prestali pokušavati emocionalno i fizički se povezati sa svojim partnerom kako biste dali prednost ovom novom prijateljstvu? – pitanja su koja navodi Alex.

Zašto trebate prekinuti emocionalnu prevaru?

Moglo bi se činiti primamljivim misliti da nema stvarne štete u emocionalnoj povezanosti s drugim, govoreći sebi da je to samo čvrsto prijateljstvo ili nevina faza.

– Ali ova vrsta ovisnosti može dovesti do više fizičkog odnosa, eskalirajući i pogoršavajući stvari – upozorava Mellor-Brook.

Prekoračenje granica prekinut će vezu povjerenja između vas i partnera jer veza može funkcionirati samo ako oboje komunicirate. A ako je vaša emocionalna prevara ukorijenjena u činjenici da vaša veza prolazi kroz teške trenutke, to je također vrlo loša ideja.

– Povjeriti se nekom drugom laka je opcija, ali to ne znači da je i ispravna – objašnjava. Sve veze prolaze kroz teška razdoblja, stoga biste trebali prestati bježati od problema i riješiti ga zajedno kao par. Ako vas emocionalna prevara dovede do nove veze, veća je vjerojatnost da ćete ponoviti ovaj obrazac sa svojim sljedećim partnerom, ističe.

Foto: Dreamstime

Kako zaustaviti emocionalnu prevaru?

Morate shvatiti odakle dolazi poriv za emocionalnom prevarom, kaže dr. Mason Roantree.

– Ako smatrate da ste krivi za ovo, razmislite zašto se emocionalno bavite nekim drugim, a ne svojim partnerom – objašnjava ona.

Ako je došlo do privremenog pada u vezi i nekako ste skliznuli u emocionalnu prevaru, a da toga niste bili svjesni, to vam čak može biti prilika za rast, donosi Myimperectlife.

– To bi mogla biti prilika da stanete i promijenite taktiku, budete svjesniji situacije i postupite u skladu s njom – objašnjava dr. Roantree.

Trebali biste razgovarati s partnerom o nedostatku intimnosti u vašoj vezi, vidjeti možete li povratiti ‘iskru’ ili ako pak u srcu osjećate da nova emocionalna veza označava početak kraja vaše veze – možda je vrijeme da sa svojim partnerom razgovarate o kraju.

Jer svatko zaslužuje da se prema njemu odnosi s poštovanjem.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr