Bijela košulja svoju vladavinu je započela još u 18. stoljeću, a za sve je ‘kriva’ Marie Antoinette

Mnogi se dizajneri upuštaju u kreativnost s bazom bijele košulje, lako ju je nositi na sto načina. Giorgio Armani jedan je od onih koji je obožavaju, dok je pokojni Karl Lagerfeld bio njome ‘opsjednut’. Dekadama je bila dio muškog odijevanja, no njezinu priču započinje jedna žena: Marie Antoinette Josèphe Jeanne bila je posljednja kraljica Francuske prije njihove revolucije te je bila poprilično avangardna.

Naime, zaslužna je za prvo pojavljivanje neke verzije bijele košulje, kad se u pamučnoj kreaciji dala slikati za vlastiti portret.

POGLEDAJTE VIDEO: Muški sako

Slika, koju  je 1783. godine naslikala Madame Vigée-Lebrun, prikazivala je Antoinette u širokoj, lepršavoj bijeloj haljini s minimalno nakita – što je bilo mnogo skromnije i opuštenije nego se to tada radilo. Naime, za portrete su se članovi dodatno ukrašavali, umjesto da se ‘skinu’ u nešto ovako osnovno i intimno.

Kraljičina odluka da pozira u onom što je zapravo bilo njezino donje rublje izazvala je skandal u društvu, a ‘problem’ je bio i taj što je pritom nosila pamuk, relativno jeftin materijal u usporedbi s najfinijom svilom za koju se smatralo da više priliči jednoj kraljevskoj obitelji.

Mnogi povjesničari danas ističu kako je taj potez Marie Antoinette imao veliki utjecaj na tekstilnu industriju, potičući poslovanje s pamukom, ali i instituciju ropstva.

Ove bi posljedice mogle zvučati ekstremno, ali značajna prisutnost kraljevske obitelji na svjetskoj pozornici dala joj je ogroman utjecaj. Osim toga, njezin izbor da odjene bijelu pamučnu bluzu prije nekoliko stoljeća svakako je pridonio tome da bijela košulja danas bude toliko dominantan komad u našim ormarima.

No sada je jasno i da je ovaj naizgled neozbiljan modni moment doveo do nekih neželjenih posljedica.

– Marie Antoinette i njezine prijateljice modne trendseterice učinile su pamuk poželjnim. Tehnologija i robovski rad učinili su ga pristupačnim. Dostupnost je povećala poželjnost, što je rezultiralo još većom potražnjom, što je zauzvrat povećalo masovnu proizvodnju tako da je cijena još više pala – objasnila je objasnila je Caroline London, piše Harpers.

Tijekom sljedećeg stoljeća utjecaj Marije Antoanete na pamučnu industriju bio je značajan, transformirajući proizvodnju i općenito modnu scenu. No, bijelu košulju kakvu danas poznajemo i dalje su nosili samo muškarci sve do 20. stoljeća te je desetljećima bila simbol bogataša jer je značilo da taj čovjek ne radi nikakav fizički posao. Košulja je morala biti savršeno čista.

Tako je to trajalo do dvadesetih godina prošloga stoljeća, kad su mladi autori, uključujući Coco Chanel, srušili rodne i klasne granice. Donijeli su ležerniji pristup ženskoj odjeći te je bijela košulja postala idealan komad za dnevne modne varijante.

Košulja je dobila veću popularnost tijekom četrdesetih, nosile su je utjecajne glumice i ikone mode i ljepote – Katharine Hepburn, Ava  Gardner, Marlene Dietrich i Lauren Bacall. Odjenula ju je i Audrey Hepburn, glumica koja je i danas jedna od najbolje odjevenih lica velikog ekrana. Ove dame utjecale su na razvoj klasičnog stila kod publike, donoseći neka lako nosiva rješenja. Naime, osim svečanih kreacija, koje su u svakodnevnom životu njihovih obožavateljica bile nedostupne, bijela košulja bila je itekako pristupačna.

Dame su je nosile vezanu u struku, uz marame i nakit, daleko je otišla od imidža kojeg je imala u svijetu muškog odijevanja.

Bio je to dobar temelj za androgini stil, koji su lijepo demonstrirale Diane Keaton, Kim Basinger, Uma Thurman te Angelina Jolie.

Na modnoj pisti bijela je košulja osvojila svijet tijekom osamdesetih i devedesetih, kad kreće slavni minimalizam. Dizajneri poput Calvina Kleina, Jil Sander, Donne Karan i Phoebe Philo daju joj posebnu draž, praktičnu i jednostavnu.

Klasična bijela košulja nikada nam neće dosaditi jer se može nositi na puno različitih načina. Dobro funkcionira uz smoking, traperice, suknju ili kratke hlače te ima čudesnu sposobnost prilagodbe.

Bezvremenski je dio garderobe, svestrana je i ima bezbroj mogućnosti stiliziranja, što znači da se može nositi tijekom cijele godine, iz sezone u sezonu.

POGLEDAJTE VIDEO: PRIČA O JEDINOM CAT CAFFEU U HRVATSKOJ

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr