Maranta voli toplinu i vlagu, a listovi joj izgledaju kao da mole

Maranta je jedna od najzanimljivijih sobnih biljaka koju možete imati. Naziva se i ‘biljka molitve’ jer se njezino lišće noću sklapa jedno na drugo i izgleda kao ruke koje mole.

POGLEDAJTE VIDEO:

Osim što je zabavna za promatranje, ova biljka ima slikovite oznake zbog kojih ju je lako uočiti u gomili. Inače, biljke molitve su cvjetnice iz roda Maranta iz obitelji Marantaceae, podrijetlom iz tropskih šuma u Južnoj i Srednjoj Americi.

Najčešća vrsta je crvena biljka (Maranta leuconeura ‘erythroneura’), a ona je vjerojatno najšarenija od svih. Naime, ima lijepe pruge boje fuksije na vrhu lišća, a donja strana je svijetloljubičasta.

Marante vole toplinu i vlagu, ali uz odgovarajuću njegu mogu uspjeti bilo gdje. Uz pravilnu njegu, može narasti do 30 centimetara u visinu i 45 centimetra u širinu. Obično se bolje snalaze kao sobne biljke jer dobro reagiraju na sunčevu svjetlost. Najuspješnije rastu i razvijaju se kad su postavljene desetak centimetara od prozora – osobito onih putem kojih dobivaju indirektno svjetlo, a okrenuti su prema sjeveru.

Također se jako dobro snalaze na policama jer im nije potrebno jako svjetlo kao drugim biljkama. Bitno je da pazite da je tlo uvijek vlažno, ali ne i mokro. Možete je smjestiti blizu ovlaživača zraka ili u kupaonici s parom, samo je nemojte previše zalijevati. Zalijevajte je svakih tjedan do dva tjedna ili kad se gornja trećina dubine sadilice osuši. Što se tiče hrane, ova biljka zahtijeva uravnoteženo biljno gnojivo opće namjene.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr