Rusija se hvali: ‘Osvojili smo Soledar! Napravili smo ključni korak, imamo i novi cilj‘

Rusi sada i službeno tvrde da su zauzeli Soledar

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako su njihove snage u četvrtak preuzele kontrolu nad ukrajinskim rudarskim gradom Soledarom, izvijestili su njihovi državni mediji. Tvrdnja Rusije nije neovisno provjerena.

– Napravili smo ključni korak. Osvajanje Soledara omogućuje nam da odsječemo ukrajinske trupe u puno većem gradu, Bahmutu – stoji u priopćenju

Vruća noć u Soledaru

Hanna Maljar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, nakon noći prepune borbi u gradu Soledaru, i dalje ostaje uvjerena u pobjedu.

U ažuriranju objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Hanna Maljar je kazala: “Noć u Soledaru bila je vruća, bitke su se nastavile. Neprijatelj je usmjerio gotovo sve glavne snage u smjeru Donjecka i održava visok intenzitet ofenzive.”

Govoreći o regiji Donjeck, koja uključuje Soledar, Maljar je dodala: “Naši borci hrabro pokušavaju održati obranu. Ovo je teška faza rata, ali mi ćemo pobijediti. Nema sumnje u to.”

Ruska ultranacionalistička plačenička grupa Wagner jučer je obznanila kako je zauzela grad, ali Moskva to nije potvrdila. Ukrajina je ubrzo demantirala glasine o padu Soledara. Inače u Soledaru je ostalo još 500-injak civila, među kojima ima i djece.

Institut za proučavanje rata, američki think-tank, objavio je u jučerašnjem izvještaju da je Soledar gotovo u potpunosti pod kontrolom Rusa.

Ukrajinci: Jučer smo ubili 740 ruskih vojnika

Ukupno 740 ruskih vojnika ubijeno je u posljednja 24 sata, tvrdi ukrajinsko ministarstvo obrane.

U svom dnevnom ažuriranju neprijateljskih gubitaka, Ukrajinci tvrde da su od početka rata u veljači likvidirali 114.130 ruskih vojnika, uništili 3098 tenkova, 286 zrakoplova i 2086 topničkih sustava.

U ovom trenutku nije moguče neovisno provjeriti tvrdnje Ukrajine.

Source: slobodnadalmacija.hr