Jeste li čuli za Budwig metodu? Temelji se na lanenom ulju, a pomaže kod nekih bolesti

Johanna Budwig, njemačka biokemičarka, otkrila je način detektiranja masnoće u krvi, shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina na zdravlje te na temelju svojih otkrića razvila metodu kojom se ljudi koriste ne bi li uravnotežili narušenu ravnotežu stanica i spriječili pojavu mnogih bolesti. Temelj Budwig metode čini uljno proteinska prehrana, a glavni pripravak sastoji se od žlice sirovog, nerafiniranog lanenog ulja, dobivenog hladnim postupkom tiještenja, prelivenog preko pola šalice nemasnog svježeg sira, što se najčešće jede za doručak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Budwig metoda pokazala se učinkovitom u liječenju nekih bolesti kao artritisa, dijabetesa, povišenog tlaka, ulceroznog kolitisa, multiple skleroze. 

Njena metoda je vegetarijanski orijentirana i preporučuje izbjegavanje mesa jer su životinje nakupile toksine svojom prehranom. Zato treba konzumirati hranu koja je minimalno obrađena. Ali kako bi se u tijelo unijelo i dovoljno masnoća te proteina potrebno je jesti hranu životinjskog podrijetla, kao što su jogurt i sir u kombinaciji s lanenim uljem.

Foto: Dreamstime

Laneno ulje je od svih najbogatije s omega-3 masnim kiselinama. Ono je izvor polinezasićenih masnih kiselina, kao što je alfa-linolenska kiselina (ALA), a njoj se pripisuje pozitivan učinak na smanjenje upalnih procesa u organizmu. Međutim, laneno ulje je lako kvarljivo zato što u sebi ne sadrži zaštitni faktor u obliku vitamina E, koji štiti ulja od oksidacije. Zato prilikom upotrebe uvijek mora biti svježe.

Budwig je osmislila recept za kremu koju je preporučljivo konzumirati ujutro neposredno nakon buđenja.

Recept za Budwigovu kremu:

4 žlice svježeg zrnatog sira
2 žlice organskog lanenog ulja
1 žlica lanenih sjemenki
voće i orašasti plodovi po želji

Priprema:

Foto: Dreamstime

Kako biste dobili optimalne rezultate, potrebno je dodavati sastojke po točno određenom rasporedu.U posudu stavite svježi sir, prelijte ga lanenim uljem i dobro pomiješajte štapnim mikserom sve dok ne dobijte kremastu teksturu, a cjelokupno ulje nije sljubljeno sa sirom. Smjesu prelijte preko lanenih sjemenki koje ste prethodno samljeli u aparatu za mljevenje kave. Ručno promiješajte sastojke, pa preko svega dodajte komadiće voća poput banana, šljiva, šumskih bobica te nekolicine orašastih plodova poput oraha i badema. Budwigovu kremu pojedite najkasnije 20 minuta od kada ste ju pripremili. 

Devet pravila Budwig metode

Prehrana dr. Johanne Budwig djeluje i kao preventiva te se preporučuje i zdravim ljudima koji se često izlažu naporima, a i svima ostalima.

Neka od bitnih pravila kod Budwig protokola: Unosi puno tekućine, čak i tri litre dnevno. Jedi sirovo voće i povrće. Pij svježe iscijeđene sokove od povrća i voća. Jedite orašaste plodove, bez prženja. Slatka hrana je zabranjena. Crveno meso je zabranjeno. Jedite umjerenu količinu integralne tjestenine i integralnog kruha. Važan je svakodnevni boravak na suncu (do sat vremena). Hodaj 30 do 60 minuta svaki dan.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr