Prva dama Ukrajine uputila dramatičnu poruku Zapadu: ‘Mnogi su životi izgubljeni jer nam nije stiglo oružje‘

Ukrajinski zapadni saveznici mogli bi premostiti kašnjenja u provedbi mirovnog plana u deset točaka koji je ta zemlja iznijela kad bi svaka zemlja preuzela odgovornost za jedan njegov dio, rekla je prva dama Kijeva u intervjuu objavljenom u subotu.

Olena Zelenska obratila se Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova.

Za švicarski dnevnik Neue Zuercher Zeitung kazala je da su mnogi životi izgubljeni zato što Zapad nije uspio u kratkome roku Ukrajinu opskrbiti oružjem kako bi istjerala ruske snage, te je uništen velik dio infrastrukture te zemlje, kao i da su potrebni i drugi oblici pomoći.

“Plan ide dalje od toga, i također uključuje pravosudne zahtjeve kao što je onaj za uspostavom međunarodnog suda za ratne zločine… i da se ratni zarobljenici mogu vratiti u Ukrajinu…”, izjavila je. “Postoji uloga za koju svaka zemlja može preuzeti odgovornost.”

Plan koji je u studenome na samitu G20 najavio njezin suprug, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, također poziva na pružanje pomoći u hrani i energetskoj sigurnosti te uspostavu mehanizama za sprječavanje eskalacije sukoba u euroatlantskom prostoru.

Zelenska je kazala kako bi brza isporuka oružja ubrzala sposobnost Ukrajine da dobije rat.

Za Ukrajinu to znači “zaštititi našu zemlju, naše talente i našu djecu…”, rekla je. “Granice ovog rata su granice Ukrajine.”

Source: slobodnadalmacija.hr