Vikend u Parizu, Jojo Moyes: Lagane priče za one koji žele odmoriti mozak i opustiti se

Jojo Moyes, autorica poznata po svojoj velikoj uspješnici Tu sam pred tobom, napisala je zbirku kratkih priča koja nosi naziv Vikend u Parizu. Isprva sam mislila kako je riječ o ljubavnom romanu i znate kada je zabluda prekinuta?

Kada sam pročitala prvu kratku priču prema kojoj je cijela zbirka dobila ime! Znam, smotana sam. Stari čitaoci me već znaju takvu, a vi novi ćete se naviknuti s vremenom.

Reći ću odmah u startu kako sam imala gigantska očekivanja s obzirom na njezinu uspješnicu koja me oborila s nogu. Naravno, očekivanja nisu u potpunosti ispunjena. Ovo je nešto drukčije od do sada pročitanih knjiga Jojo Moyes. Naviknuta sam na teže tematike, priču iz koje emocije lete na sve strane… Vikend u Parizu može poslužiti kao stanka između takvih knjiga.

Nije kritika. Knjiga mi se svidjela i uživala sam, ali ovo je za razbibrigu. Lagane priče za one koji žele odmoriti mozak ili nemaju pretjerano slobodnog vremena.

Iako za sebe volim govoriti da nisam romantični tip djevojke, unutar mene čuči mala djevojčica koja me s vremena na vrijeme podsjeti da romantika može biti prekrasna ako nije ljigava. Sigurna sam da je gotovo svaka djevojka maštala o odlasku u grad ljubavi sa svojim dragim. Ja doista nisam u toj skupini, ali tim djevojkama će se itekako svidjeti ova knjiga.

Ovo je zbirka koja nam poručuje da žene mogu biti samostalne, odvažne, hrabre, zapanjujuće i odlučne. Jojo Moyes polazi za rukom da svakidašnje događaje prikaže kroz humor i njezin šarmantan način pisanja te im tako pruži dozu neuobičajenosti.
Možete li zamisliti jedan romantičan vikend u Parizu sa svojom polovicom? Sve je isplanirano i vaše uzbuđenje raste iz sekunde u sekundu jer to bi trebao biti najbolji vikend u vašem životu. No, izvisite. Ne samo da se vaš dečko ne pojavi na kolodvoru, nego se sljedeći dan ne pojavi ni u Parizu.

Foto: Jakov Š./Privatan album

Nella ima iskustva s tim. Isprva se nadala kako će se ipak pojaviti jer koji bi to dečko mogao ostaviti djevojku samu u “Gradu ljubavi”? Nakon što je shvatila kako neće doći, uzela je svoju bilježnicu pro i kontra, te napisala razloge zašto bi se trebala vratiti i zašto bi trebala ostati.

Zašto bi trebala ostati?

U Parizu je.To je bilo sasvim dovoljno. Ona je tip djevojke koji uvijek po nekoliko puta važe svoje odluke, uvijek voli igrati na sigurno i usudila bi se reći kako je pomalo dosadna. No, ta dva dana će ju zauvijek promijeniti.

Zar nikada ne učinite nešto samo zato što vas veseli?

Fabien je mladić koji želi postati pisac. Kada ne radi na svojim djelima, tada pati za bivšom djevojkom i konobari u restoranu koji drži njegov otac. Njih dvoje se prvi puta sretnu u tom restoranu, ali nakon što ga Nell slučajno polije vinom nada se da ga više nikada neće vidjeti. Ipak, život ima drukčije planove.

Želim pisati kako su oni slikali. Ima li to smisla? Želim da to netko čita i da osjeti… Bouf!

Dvije noći su dovoljne kako bi se svoje zaljubilo. Svjesni su kako će se Nell uskoro vratiti u Englesku. Ipak, oboje provode nezaboravan i romantičan vikend.

Priče su stvarno lako čitljive i zanimljive, ali nešto mi nedostaje. Nije stvar u Moyesinom pisanju, već u mojem očekivanju koje je, kako sam i na samom početku spomenula, bilo poprilično visoko. Po meni, prva priča je nekako zasjenila sve ostale. Voljela bih jednu cijelu knjigu o Nelli i Fabienu. Htjela bi više njihovih trenutaka.

“Prevedi mi.” Kaže mu

“Ne. Nije dobro. Ne želim čitati…”

“Samo ove stranice. Molim te. Tako da mogu reći: Kada sam bila u Parizu, jedan mi je pisac čitao svoje djelo u nastajanju. I to je dio moje pariške pustolovine.”

Ovo je odlično štivo za razonodu, da se malo opustite nakon napornog dana i uplovite u neki romantični svijet.

Neću vam sada zasebno pričati o svakoj priči jer su kratke i sve ukupno ih ima jedanaest, no ako volite čitati o ženama koje znaju preuzeti stvari u svoje ruke, o tome kako prava ljubav ipak postoji onda je ovo odličan izbor.

Ako Jojo Moyes ikada napiše knjigu o Nelli i Fabienu, čitat ću je s velikim guštom!

Knjiga je publicirana od strane Profila, 2017. godine. Sveukupno ima oko 250 strana. Prema žanru je ljubavna.
Želi uroniti u osjećaj nade koji dolazi s nekim novim, nekim tko u tebi vidi samo najbolje, a ne samo najgore.

I to je sve od mene za ovaj put. Čitamo se uskoro, folks!

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr