Ukrajinske špijunske službe: ‘Rusi se pregrupiraju i spremaju veliku ofenzivu, znamo gdje i kada će krenuti!‘

Ukrajinska obavještajna služba vjeruje da se ruske snage pripremaju za veliku ofenzivu na proljeće ili u rano ljeto ove godine.

Zamjenik šefa ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR) Vadim Skibitski izjavio je kako će proljeće i rano ljeto biti odlučujući u ratu te potvrdio da je GUR uočio pokazatelje da se ruske trupe pregrupiraju u pripremama za “veliku ofenzivu” u Donecku i Luhansku. Skibitski je također rekao kako je malo vjerojatno da će ruske snage pokrenuti napad iz Bjelorusije ili južne Ukrajine. To se podudara s procjenama američkog think tanka Institut za ratne studije (ISW), koji je prije upozorio da se ruske snage pripremaju za odlučujuće napore (bilo ofenzivne ili obrambene prirode) u Luhanskoj oblasti, piše Jutarnji list.

ISW je uočio preraspodjelu konvencionalnih snaga kao što su zračnodesantne jedinice (VDV) na osovinu Svatove-Kremina nakon ruskog povlačenja iz Hersonske oblasti. Isto kao i ukrajinska obavještajna služba, Institut za ratne studije smatra kako je vrlo malo vjerojatno da će ruske snage pokrenuti novu ofenzivu na sjevernu Ukrajinu iz smjera Bjelorusije.

Slično je upozorenje prošli tjedan najavio i NATO. Sjevernoatlantski savez je ustvrdio da se strateški ciljevi Moskve nisu promijenili, stoga očekuju novu ofenzivu.

“To nije nešto u što smo apsolutno sigurni, ali na temelju pretpostavki Rusi će najvjerojatnije pokrenuti još jednu ofenzivu na proljeće ako nisu promijenili svoje strateške ciljeve”, rekao je čelnik Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, pozivajući Ukrajince da se pripreme za moguću ofenzivu.

“Ove procjene naglašavaju stalnu potrebu za potporom zapadnih partnera kako bi se osiguralo da Ukrajina ne izgubi inicijativu u obnovljenoj ruskoj ofenzivnoj operaciji”, ističe američki think tank ISW u svojoj posljednjoj analizi.

Zapadne su zemlje od početka ruske invazije u veljači Ukrajini poslale oružje i vojnu opremu u vrijednosti stotina milijuna eura. Posljednjih tjedana Zapad se fokusirao na slanje što više borbenih oklopnih vozila i artiljerijskih sustava dok se ne postigne dogovor o slanju tenkova, piše  Jutarnji list.

Ukrajinski dužnosnici tvrde da im ponestaje rezervnih dijelova za postojeće tenkove iz sovjetske ere te pozivaju europske zemlje da im pošalju 300 do 400 tenkova Leopard 2. Ukrajinci strahuju da će 150.000 Rusa, unovačenih prošle jeseni, uskoro biti obučeno i uključeno u jedinice spremne za borbu koja bi mogla početi u roku od dva mjeseca.

Ruske snage suočile su se s nizom poraza na istoku i jugu Ukrajine. Nakon oslobađanja područja pod ruskom okupacijom u regiji Harkiv uslijedili su ruski gubici na sjeveroistoku Ukrajine, ponovno ukrajinsko zauzimanje Limana i povlačenje Rusa iz Hersona.

General pukovnik Mihail Teplinski, koji je u Rusiji hvaljen kao “sposoban i pragmatičan zapovjednik”, posljednji je u nizu smijenjenih zapovjednika. U studenome 2022. Teplinski je bio odgovoran za “relativno uspješno” rusko povlačenje iz Hersona. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svojoj analizi ističe kako njegova smjena ukazuje na duboke podjele među ruskim vojnim čelnicima, dok novoimenovani načelnik Glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov nastavlja s kampanjom utvrđivanja osobnog autoriteta, piše  Jutarnji list.

Source: slobodnadalmacija.hr