Hoće li Leopardi 2 preokrenuti tijek rata u Ukrajini? Ogorec: Tek u ovom slučaju bili bi ozbiljna prijetnja Rusima

Vijest da će Njemačka Ukrajini poslati 14 tenkova Leopard 2, u Ukrajini je izazvala veliko oduševljenje i nadu kako će to biti prekretnica u ratu koji je Ukrajincima nametnula Rusija.

– Zavladalo je veliko oduševljenje i uvjerenje svih u Ukrajini da će uskoro krenuti velika ofenziva kojom će potjerati okupatore iz Ukrajine – kazuje nam Denis Ivančić, iz ukrajinskoga grada Ivano-Frankivsk, jedan od rijetkih Hrvata koji još žive i rade u Ukrajini.

Zanimalo nas je izaziva li isporuka njemačkih tenkova i strah Ukrajinaca od mogućih još žešćih ruskih napada.

– Nitko se toga ne boji jer ni sada Rusi više ne mogu ništa, odnosno mogu jako malo. Čak 90 posto svih ruskih raketa poslanih na Ukrajinu sruši naša protuzračna obrana, a 10 posto onih koje prođu padnu, najčešće u nekakva polja ili na mjesta koja nisu bila predviđena kao mete. Naime, Ukrajinci elektronički ometaju navođenje tih raketa pa one ne dođu do svojih ciljeva.

Štete u Kijevu

Jedino gdje još čine štetu je u Kijevu, jer je Kijev veliki grad pa takve rakete padnu na njegov teritorij. Međutim, Rusi više ne gađaju trafostanice jer do njih ne mogu doći – kazuje Ivančić.

Kako je objavljeno, Njemačka će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i odobriti njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Njemačka će osigurati 14 borbenih tenkova, kao i logistiku i streljivo, s krajnjim ciljem okupljanja dviju tenkovskih bojni. Pored Njemačke, u prvoj tranši Leopardi 2 u Ukrajinu stižu još iz Poljske, Nizozemske i Norveške. Ukupno više od pedeset tenkova.

Međutim, to još ne može i neće promijeniti tijek rata jer je za to potrebno mnogo više tenkova.

– Računa se da bi 300 tenkova bilo dovoljno da donese prevagu u ratu, odnosno da Ukrajinci preokrenu rat u svoju korist. No već bi i nabava 200 tenkova bila ozbiljna prijetnja Rusima. Hoće li Ukrajinci to uspjeti i dobiti, nisam siguran – kazuje nam Marinko Ogorec, vojni analitičar.

Odluka Njemačke otvara put zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da pošalju svoje zalihe tenkova Leopard.

”Ova odluka uklapa se u našu dobro poznatu politiku potpore Ukrajini”, rekao je kancelar Olaf Scholz u Berlinu i time službeno potvrdio ono što se prije najavljivalo.

– Prije svega sama tehnika i naoružanje neće dovesti do preokreta u ratu, a to pogotovo neće biti moguće s ovolikim brojem tenkova Leopard 2. No svakako će tehnika i naoružanje povećati moć Ukrajine – govori Ogorec.

Već dulje vrijeme spominju se i američki tenkovi Abrams, koji bi također mogli biti isporučeni Ukrajini.

– Nisam siguran da će Amerikanci isporučiti Abramse Ukrajini. Zbog više razloga. Prije svega to je jedan zaista kompliciran i sofisticiran sustav za koji je potrebna dugotrajna, intenzivna obuka, od najmanje šest mjeseci. On je vrlo kompliciran za obuku i logistiku, puno više nego Leopard 2.

Komplicirani Abramsi

Dalje, Amerikanci zasigurno imaju i strah da jedan takav tenk, koji je nešto najsuvremenije kada su tenkovi u pitanju, ne padne u ruske ruke jer bi tada Rusi znali čime zaista Amerikanci raspolažu. Međutim, Amerikanci imaju i tenkove M-60, različitih modifikacija, i njih bi mogli dati Ukrajincima – kaže Ogorec.

Spominju se i borbeni zrakoplovi F-16, koje bi također Amerikanci mogli dati Ukrajincima.

– Kada govorimo o suvremenim borbenim zrakoplovima, valja naglasiti da već učeni piloti, s dugogodišnjim letačkim iskustvom, trebaju za prelazak na moderniji, sofisticiraniji i noviji zrakoplov najmanje godinu dana obuke. S druge strane, nikada se od Amerikanaca nije moglo čuti kako će oni zaista dati Ukrajincima F-16, nego se govorilo: “Vidjet ćemo, dogovorit ćemo se” – kazuje Ogorec.

Zanimalo nas je koji su borbeni sustavi sada najpotrebniji Ukrajini.

– U pitanju su topnički sustavi dugog dometa i Patrioti koji su već krenuli prema Ukrajini. Morate znati da je Ukrajina “idealna” zemlja za borbu oklopnih sustava jer se radi o ravničarskoj zemlji, koja je slabo pošumljena. Najidealnija kombinacija za borbu su tenkovi + borbena vozila + pješaštvo. U toj kombinaciji može se voditi rat protiv Rusije, ali morate znati da Rusi imaju odlične sustave za protuoklopnu borbu – govori Ogorec.

Do sada se Ukrajina uglavnom oslanjala na tenkove T-72 iz sovjetskog doba. Neke od njih zarobili su i od ruskih trupa. No za preokret na ratištu potrebno joj je modernije oružje. Vlada u Kijevu zato već dulje vrijeme zahtijeva međunarodne isporuke borbenih tenkova, a od Njemačke posebno borbene tenkove tipa Leopard 2.

Ukrajincima su tenkovi Leopard 2 potrebni za probijanje neprijateljskih linija u, već neko vrijeme, prilično statičnom rovovskom ratu.

Pouzdan i lagan za održavanje

”Tenkovi su nam potrebni kako bismo spasili našu energetsku infrastrukturu, kako bismo spasili Ukrajince od zločina”, naglasio je nedavno ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tijekom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock istočnoj Ukrajini.

Zbog čega Ukrajinci tog Leoparda 2 smatraju svemogućim i zašto toliko “žude” za njim?

Ovaj oko 60 tona težak i 10 metara dug tenk smatra se jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu: trenutačna verzija glavnog borbenog tenka Leopard 2 A7 isporučuje se od 2014. Njemačka tvrtka Krauss-Maffei Wegmann isporučila je više od 3500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978. godine.

Glavno naoružanje tenka je top s tzv. glatkom cijevi od 120 mm, a njegova najveća borbena udaljenost je 5000 metara i u stanju je otvarati vatru kako u mirovanju, tako i u pokretu. Prema Bundeswehru, prednosti Leoparda su u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti. Doseže brzine do 70 km/h, a pokreće ga relativno ekonomični motor koji koristi dizel.

I upravo je sposobnost otvaranja vatre u kretanju, pa čak i u kretanju unatrag, ono što Leopard, ali i druge moderne tenkove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leclerca, čini superiornim.

”Ovi tenkovi mogu otvarati vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, poput recimo T90, ne mogu”, kaže Ralf Raths, specijaliziran za vojnu povijest i direktor njemačkog muzeja tenkova. Osim toga, kako kaže ovaj povjesničar, Leopard je pouzdan i lagan za održavanje. Osim Njemačke, trenutačno ga koristi još najmanje 14 država u raznim prilagođenim varijantama.

Source: slobodnadalmacija.hr