Patite od zatvora Ovo ukusno voće bi moglo biti od pomoći

Postoji razlog da proširite svoj popis namirnica sljedeći put kad budete išli u kupovinu. Nova studija pokazuje da bi oni sa zatvorom mogli pronaći rješenje u ukusnom voća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nova studija iz The American Journal of Gastroenterology otkrila je da konzumacija dva kivija dnevno može povećati učestalost spontanog pražnjenja crijeva i smanjiti gastrointestinalnu bol kod osoba s funkcionalnom konstipacijom ili sindromom iritabilnog crijeva koji prevladava kod zatvora.

Kako jedenje kivija pomaže kod zatvora? 

Studija je uspoređivala dobrobiti između konzumiranja šest grama dijetalnih vlakana putem dva kivija bez kože i uzimanja doze od 7,5 grama psiliuma – dodatak koji se obično koristi za zatvor. Sudionici su uključivali zdrave kontrolne osobe i pojedince s konstipacijom koji su imali funkcionalni zatvor, sindrom iritabilnog crijeva ili kombinaciju.

Istraživači su otkrili da je konzumacija dva zelena kivija dnevno rezultirala klinički relevantnim povećanjem spontanih pokreta crijeva za sudionike sa zatvorom.

Foto: Dreamstime

Gastrointestinalni (GI) simptomi također su se značajno poboljšali za sve skupine koje su konzumirale kivi. 

Studija je također bila relativno mala, uključivala je ukupno 184 osobe, a temelji se na prošlim istraživanjima o prednostima kivija kod zatvora.

Recenzija iz 2018. iz European Journal of Nutrition pripisuje dobrobiti kivija za zdravlje crijeva sposobnostima dijetalnih vlakana da zadrže vodu i prirodnoj prisutnosti proteolitičkog enzima aktinidima, koji doprinosi lakšoj probavi proteina u tankom crijevu i želucu.

– U kombinaciji s prethodnim kliničkim ispitivanjima zelenog kivija i pojavnim fiziološkim podacima iz funkcionalnih studija, konzumacija dva kivija može se sa sigurnošću preporučiti kao učinkovit tretman za zatvor kod onih s funkcionalnim GI poremećajima koji će također omogućiti poboljšanja simptoma GI ugode – odali su istraživači priznanje radu na kojem se ova studija temeljila.

Što treba znati o zatvoru i vlaknima?

Povećanje broja dokazanih metoda za smanjenje konstipacije može imati ogroman učinak. Prema pregledu iz 2017. koji je objavio American Journal of Nursing, sindromom iritabilnog crijeva može uzrokovati nelagodu u trbuhu, nadutost i rijetko, tri ili manje tjedno, ili otežano pražnjenje crijeva.

Prema pregledu JAMA-e iz 2021., ovaj sindrom pogađa procijenjenih 7% do 16% stanovništva SAD-a i najčešći je kod žena i mladih ljudi. Nasuprot tome, funkcionalni zatvor ne uzrokuje uvijek bolove u trbuhu, ali ipak donosi otežano i rijetko pražnjenje crijeva.

Foto: Dreamstime

Vlakna su očito ključni igrač u liječenju sindroma iritabilnog crijeva i funkcionalnog zatvora. Također pomažu u smanjenju kolesterola i rizika od bolesti, poput raka debelog crijeva i dijabetesa.

Dakle, koliko bi zapravo vlakana trebali unositi?

Preporučuje se da žene uzimaju najmanje 25 do 28 grama vlakana dnevno, a muškarci najmanje 38 grama dnevno.

Voće, povrće, cjelovite žitarice, grah, orašasti plodovi i sjemenke su dobri izvori vlakana. Kako biste bili sigurni da ispunjavate dnevni preporučeni cilj unosa, razmislite i o uzimanju – kivija.

Razmislite o jedenju malo kivija ako imate probleme sa zatvorom. Redovito uzimanje ovog voća može donijeti značajne prednosti za smanjenje zatvora. Dok prilagođavate prehranu, provjerite kako biste utvrdili djeluje li voće dobro na vas. Ako vam se kivi ne sviđa, pokušajte umjesto toga neku drugu hranu bogatu vlaknima ili dodatak prehrani s vlaknima, donosi MBG.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr