Hrvate koji putuju na skijanje u Austriju zabrinule glasine o drakonskim kaznama; Stigao odgovor: To nije točno!

Austrijski tabloid Heute u ponedjeljak je objavio kako ‘Balkanom kruže glasine o drakonskim kaznama za vozače koji putuju na skijanje u Austriju‘, vezanim za prijevoz skija i ostalih sportskih rekvizita osobnim automobilom.

Isti izvor navodi kako je Austrijski auto-moto klub ÖAMTC proteklih dana, nakon pisanja nekih medija, primio brojne upite  s područja jugoistočne Europe, najviše njih iz Hrvatske i Slovenije, u kojima se traži pojašnjenje o novim propisima u Austriji za prijevoz skija u – i na osobnom automobilu, te navodnim kaznama od čak 10.000 eura, piše Fenix magazin.

To je bio povod da se je ÖAMTC oglasio i dao sljedeće priopćenje:

‘Primljeni upiti temelje se na netočnim podacima!‘. Uz pojašnjenje kako se pogrešno navodi da skije, snowboard i druge sportske rekvizite u Austriji više nije moguće prevoziti automobilom.

‘U Austriji niti je bilo, niti sada postoje posebne odredbe za prijevoz skija i sličnih sportskih rekvizita‘, istaknula je pravnica ÖAMTC-a Verena Pronebner. Napomenula je kako se skije “i dalje mogu prevoziti automobilom”.

Proneber je pojasnila kako međutim postoji opća obveza za vozače da teret – kakav god on bio – u ili na automobilu, mora se propisno osigurati. A ta odredba kako je dodala, postoji već jako dugo.

Prema njenim riječima, jedina je novost da je najveća moguća kazna za nedostatno ili neodgovarajuće osiguranje tereta povećana s 5.000 na 10.000 eura. No, ni to se ne odnosi isključivo na zimsku sportsku opremu, nego i na sve ostalo što se može prevoziti automobilom.

Kako bi vozači znali što im je za činiti, stručnjaci ÖAMTC-a  dali su pet savjeta kako pravilno i propisno učvrstiti prtljagu odnosno teret koji se želi prevoziti automobilom.

– Teškoj prtljazi mjesto je u prtljažniku

– Glomazan teret koji zauzima mnogo mjesta treba prevoziti u krovnim kutijama

– Koristiti čvrste trake i pojaseve za vezivanje

– Prekriti labave dijelove tereta

– Pogled vozača (3-S) mora biti slobodan

ÖAMTC ističe kako kazna od 10.000 eura za neosigurani teret pri vožnji automobilom nije jedini prekršaj koji će vas stajati mnogo novaca. Kaznu do 10.000 eura u Austriji moraju platiti i oni vozači koji ne očiste potpuno svoja vjetrobranska stakla automobila od leda ili ako voze sa snijegom na krovu, koji u vožnji pada s krova i ometa ostale vozače u prometu, prenosi Fenix magazin.

Source: slobodnadalmacija.hr