Otkriveni šokantni detalji o moćnom šefu ukrajinske firme i njegovoj umiješanosti u rat! Putin izdao novu naredbu

Putin poručio Šojguu: Spriječite granatiranje ruskih regija

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je na sjednici vlade u srijedu kako se ne smije dopustiti granatiranje ruskih regija iz Ukrajine i da je to zadatak ministarstva obrane, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti. Na čelu ministarstva obrane je Sergej Šojgu.

Vladimir Rogov, predsjednik organizacije Mi smo zajedno s Rusijom, koja djeluje u okupiranoj regiji Zaporižje u Ukrajini, ponovio je komentare na svom Telegram kanalu. “U svoje osobno ime, dodao bih da je ovaj problem posebno akutan za stanovnike regije Zaporižja i Herson, kao i samoprozvanih i nezakonito anektiranih Narodne Republike Donjeck i Luhansk Ruske Federacije”.

Rusija je nezakonito anektirala ukrajinske regije Donjeck, Luhansk, Zaporižje i Herson prošle godine, unatoč tome što nije u potpunosti kontrolirala teritorij, a nakon referenduma koji su u međunarodnoj javnosti naširoko ocijenjeni kao ilegalni i namješteni.

Novi Putinov dekret protiv disidenata

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se Kremlju omogućuje suzbijanje aktivnosti unutar države, a koje se smatraju suprotnim njegovim interesima, objavio je Institut za proučavanje rata.

Naredba dopušta da u cijeloj regiji u Rusiji proglasi kako je na snazi “aktivna teroristička prijetnja” na neodređeno vrijeme, napisao je američki think-tank. Tada službenici mogu zaustavljati i pretražiti sva vozila na administrativnim granicama Rusije.

Kremlj: Nove američke rakete dužeg dometa intenzivirat će sukob u Ukrajini

Kremlj je priopćio da će rakete dužeg dometa, navodno uključene u predstojeći paket vojne pomoći Sjedinjenih Država Ukrajini, dovesti do eskalacije sukoba, ali neće promijeniti njegov tijek. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je rekao novinarima kako se ne planira održavanje razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

Očekuje se da će američki paket vojne pomoći, vrijedan 2.2 milijarde dolara, prvi put uključivati rakete dužeg dometa, rekla su Reutersu u utorak dva američka dužnosnika upućena u to pitanje. Takve bi rakete omogućile Ukrajini – koja je rekla da planira silom povratiti cijeli svoj teritorij, uključujući anektirani Krim – da udari dublje u teritorij pod kontrolom Rusije.

Upitan o novom paketu pomoći, Peskov je rekao: “Da, ovo je izravan način za eskalaciju napetosti, za povećanje razine eskalacije, to vidimo. To zahtijeva od nas dodatne napore, ali – još jednom – to neće promijeniti tijek događaja. Nastavit će se specijalna vojna operacija.”

Istraga: Šef velike ukrajinske tvrtke financirao ruski rat u Donjecku

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) izvijestila je 1. veljače da je Vjačeslav Bohuslajev, šef ukrajinskog giganta za proizvodnju zrakoplovnih motora Motor Sich, financirao ruske predstavnike u regiji Donjeck čak i nakon početka invazije na Ukrajinu, plaćanjem poreza i pristojbi te suradnjom s tvrtkom koja je isporučivala komponente za zrakoplove ruskim vojno-industrijskim poduzećima.

SBU je otkrio da su ruski čelnici u Donjecku primili više od četiri milijuna dolara u obliku poreza na prodaju zrakoplovnih proizvoda.

Istraga je pokazala da je novac dobiven od poreza ruska vojska koristila za financiranje ofenzivnih operacija na istočnim linijama bojišnice ruskog rata protiv Ukrajine.

TIjekom pretresa, istražitelji su pronašli dva tuceta medalja i počasnih nagrada koje su Bohuslajevu dodijelile ruske institucije, uključujući dekret Vladimira Putina iz 2004. kojim mu je dodijeljen ruski Orden prijateljstva.

Uhićen u listopadu 2022. Bohuslajev ostaje u pritvoru pod sumnjom da je omogućio aktivnosti terorističke organizacije. Od ranije je poznato da Bohuslajev ima rusko državljanstvo i imovinu u Rusiji.

Ukrajinskog bivšeg ministra istražuju zbog pada helikoptera

Arsen Avakov, kontroverzni bivši ministar unutarnjih poslova Ukrajine, rekao je ukrajinskim medijima da je policija danas pretražila njegovu kuću u sklopu istrage o padu helikoptera u kojem je poginuo njegov nasljednik, Denis Monastirski i njegovi bliski suradnici.

Podsjetimo, riječ je o padu helikoptera 18. siječnja pokraj vrtića u Brovariju, mjestu blizu Kijeva, u kojemu je poginulo ukupno 14 osoba.

Avakov je ustvrdio da su istražitelji pregledali šest godina stare ugovore s francuskom tvrtkom Airbus, koja je proizvela helikopter H-225 Super Puma koji se srušio pokraj Kijeva. Tvrdi da nije pronađeno ništa sumnjivo jer su vlada i parlament odobrili dokumentaciju prije nego što je stupila na snagu.

Ukrajinski portal Babel prenosi da su istražitelji ušli i u domove drugih dužnosnika koji su bili uključeni u kupovinu francuskih helikoptera.

Source: slobodnadalmacija.hr