Veliki preokret oko sabotaže Sjevernog toka: Berlin ‘otvoren za teorije‘ da je to djelo neimenovane zapadne države

Njemački istražitelji navodno nisu odbacili mogućnost da je neimenovana “zapadna” država odgovorna za eksplozije na plinovodu Sjeverni tok te su “otvoreni za teorije” da je sabotaža izvedena “s ciljem da za to okrivi Rusiju”, izvijestio je The Times.

U jučerašnjem izdanju, britanske novine opisale su misterij ovog napada kao “jedno od najvećih pitanja 21. stoljeća”.

Dva cjevovoda su oštećena u eksplozijama krajem rujna. Njemačka, primatelj ruskog prirodnog plina, za koji su izgrađeni podmorski energetski putovi, te Švedska i Danska, u čijim je teritorijalnim vodama nastala šteta, vode svaka zasebnu istragu o ovom nemilom događaju.

Citirajući europske dužnosnike, Times je iznijeo da neuspjeh u osiguravanju transparentnosti u istragama riskira poticanje “opasnih teorija zavjere” i “divljih nagađanja”.

“Ovo je bio veliki napad na infrastrukturu. Čudno je da smo čuli vrlo malo”, citiran je neidentificirani zapadni analitičar.

Smatra se da je njemačka istraga malo napredovala i “još treba otkriti bilo kakve uvjerljive dokaze” koji upućuju na Rusiju, piše The Times, dodajući da je Berlin “otvoren teorijama da je zapadna država izvela bombaški napad s ciljem da je okrivi o Rusiji.”

Napomenuto je da su 23 diplomatske i obavještajne agencije u devet zapadnih zemalja također nedavno rekle Washington Postu da još nisu vidjele dokaze koji bi upućivali na Rusiju, a neki su kazali i da ne vjeruju da je Moskva krivac. Međutim, nakon eksplozija, Kijev i neki od njegovih “partnera” u ratu su odmah okrivili Rusiju, tvrdeći da je oštetila vlastitu infrastrukturu kako bi izvršila pritisak na EU.

Mihajlo Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Voldomira Zelenskog, pokušao je objasnio je očitu iracionalnost takvog navodno ruskog poteza, rekavši za The Times da se Moskva “oslanja na radnje koje su nelogične, ali za koje vjeruje da će zastrašiti”.

Ruska vlada opisala je sabotažu kao “teroristički napad” i rekla da bi SAD imao najviše koristi od toga, jer bi to ubrzalo pokušaje Europe da se odvikne od ruskog plina. U skladu s tim, američka državna podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland izjavila je da je “zadovoljna” uništenjem projekta Sjeverni tok 2 tijekom saslušanja u Kongresu prošlog tjedna. 

 “Ja sam, a mislim da je i administracija, vrlo zadovoljna što znam da je Sjeverni tok 2 sada, kako vi volite reći, komad metala na dnu mora”, oduševljeno je ustvrdila Nuland. Odgovarajući na tu primjedbu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je kako je američka diplomatkinja u biti “priznala” da Washington stoji iza sabotaže.

Kao podsjetnik, Joe Biden je 11 dana prije početka ruske “specijalne operacije” kazao: “Ako Rusija izvrši invaziju onda više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj.”

Kasnije se državni tajnik Anthony Blinken referirao na dokidanje ključne europske energetske infrastrukture kao na “sjajnu priliku”, a jedna od njegovih prethodnica, Condoleezza Rice, objasnila 2014. godine: “Dugoročno, jednostavno želimo promijeniti strukturu energetske ovisnosti. Želimo da više ovise o energetskoj platformi Sjeverne Amerike.”

SAD sada, prvi put ikad, izvozi više energije u Europu od Rusije.

Source: slobodnadalmacija.hr