Pogledajte kako je provaljen nogometni trener i špijun BND-a koji je vikendom roštiljao kobasice i Rusima odavao tajne

Carsten Linke, 52-godišnji otac dvoje djece, bio je zvijezda u usponu u njemačkoj Saveznoj obavještajnoj službi (BND-u). Nadgledao je jedinice koje su bile zadužene za špijuniranje stranih komunikacija. Prije nego što je došao u Berlin, bio je omiljeni nogometni trener u lokalnom klubu u Weilheimu. U ovom je mirnom gradiću pod Alpama imao skromnu kućicu, a roditelji mladih nogometaša njima su bili iznimno zadovoljni. Mladićima je bio drugi otac. Bio je strog, ali cijenjen jer nikoga nije favorizirao.

Svi su bili razočarani kad je zbog promaknuća na poslu morao odustati od trenerske dužnosti i preseliti se u Berlin. Vikendima bi dolazio u Weilheim, a svi su bili razočarani je kad je u prosincu potpuno prestao dolaziti i iznevjerio mladiće koji su željeli da ih vikendom trenira. A onda je stigla vijest iz glavnog grada: njemačka policija uhitila je Carsten Linke koji nije bio samo amaterski trener nego i visoko pozicionirani član njemačke obavještajne službe i to pod sumnjom da je prenosio vrlo osjetljive informacije Rusiji.

Skandal da ne može biti gori! Njegovo uhićenje osramotilo je njemačku obavještajnu službu i otvorilo brojna pitanja o razmjenjivanju obavještajnih podataka uslijed rata u Ukrajini. Smatralo se kako je Linke na putu da postane jedan od najviših dužnosnika u BND-u i da je već bio upućen u vrlo osjetljive obavještajne podatke koje su dijelili zapadni špijuni.

Kao dvostruki agent Linke uhićen je u prosincu, a sad je The Telegraph objavio i njegov identitet.

Sumnja se da je prošle jeseni u dva navrata prodao povjerljive dokumente ruskoj obavještajnoj agenciji FSB, otkrivajući Moskvi osjetljive informacije koje bi im mogle dati prednost na bojnom polju u Ukrajini.

Državno odvjetništvo objavilo je da je osumnjičen za veleizdaju, a prema dosadašnjoj istrazi, sa Rusima se spetljao upravo u rodnom Weilheimu u Bavarskoj gdje je bio angažirani član zajednice. Linke je 2021., organizirao roštilj u klubu gdje je upoznao njemačkog biznismena ruskog podrijetla Arthura E., koji će kasnije postati kurir za njegovu špijunažu.

Vjeruje se da je Arthur E. ruskom FSB-u dostavio povjerljive obavještajne podatke koji se odnose na bojište u Ukrajini. Navodno je upravo on taj koji je otkrio sve njemačkim vlastima, priznavši da su dobili novac u zamjenu za obavještajne podatke.  Arthur je priznao da je putovao u Moskvu u dva navrata u listopadu i studenom i da je tijekom večere predao dokumente agentima FSB-a. Njemačke vlasti sada pokušavaju utvrditi je li Linke bio dio veće mreže unutar BND-a ili je djelovao sam. Njegovi poznanici iz Bavarske kažu da je prije znao izbivati mjesecima. Inače, Linke je služio u njemačkoj vojsci, baš kao i Arthur E., čiji potpuni identitet još nije otkriven.

„Moguće da ih je upravo vojska povezala, piše njemački Der Spiegel. Kako je točno Carsten Linke postao krtica i dalje je misterij, a tek će se vidjeti je li njegova izdaja plaćena ljudskim životima u Ukrajini ili samo gubitkom povjerenja zapadnih obavještajnih agencija prema Njemačkoj.

Source: slobodnadalmacija.hr