Svjetlo je ključno za stvaranje ambijenta u prostoru: U dnevni stavite velike stolne lampe

Namještaj najbolje izgleda kada se postavi pod pravo svjetlo koje na njega baca odgovarajuću sjenu. Svjetlo ima ključnu ulogu u definiranju prostora i stvaranju pravog ambijenta u našim kućama. Ukratko, rasvjeta može pokvariti cjelokupni dojam ili ga pak popraviti.

POGLEDAJTE VIDEO: Karla Kocijan izradila je nagrađivanu lampu

Svaki pojedinac ima drugačiji pogled na pitanje rasvjete u svojoj kući, no stručnjaci preporučuju da uzmete u obzir neke ključne zajedničke stavke koje bi mogle na najbolji način istaknuti prostor u kojem živite, piše HousingLover.

Eksterijer

Kuću izvana treba snažnije osvijetliti jer je primarni cilj postavljanja rasvjete na način da kuća bude dobro vidljiva noću.

Foto: DREAMSTIME

Instaliranje svjetala s različitim sjenilima najbolja je opcija jer pomaže održati već na prvi pogled pokazati dobru energiju kuće, a istovremeno osigurava dovoljno svjetla. Svjetla bi tehnički trebala biti postavljena u redovitim razmacima tako da niti jedan kut posjeda ne ostane neosvijetljen. Dobar izbor su snažne LED diode koje osvjetljavaju ambijent i funkcionalno pružaju vidljivost.

POGLEDAJTE SPOJ NA SLIJEPO: ‘IZGLEDAŠ TOČNO ONAKO KAKO SAM TE ZAMIŠLJAO’

Dnevni boravak

U većini kućanstava dnevni boravak je prostorija koju najviše koriste svi ukućani. Ondje organizirate zabave, pozivate prijatelje i goste ili boravite tijekom dana.

Foto: Dreamstime

Pravilno osvijetljena dnevna soba na goste će ostaviti dobar dojam. Stolne lampe, prvenstveno one velike, najbolje su za dovoljnu količinu svjetla i uljepšavanje prostorije. Dodavanje prekidača za prigušivanje stropne rasvjete pomaže opuštanju i poboljšava raspoloženje ljudi u dnevnoj sobi. Također, luster može pomoći, ali treba paziti da u prostoriji nema neosvijetljenih kutaka.

Kuhinja

Kuhanje je naporan zadatak, a da biste ga učinili lakšim, treba vam veća količina svjetla. Ne samo da pomaže u podizanju raspoloženja, već pomaže i boljem sjeckanju, prženju ili kuhanju.

Foto: Dreamstime

Imajući na umu te funkcije, u kuhinju morate ugraditi odgovarajuću rasvjetu. Možete koristiti viseće svjetiljke, no većinu rasvjete u kuhinji možete izraditi i sami prilagođavajući ih vlastitim potrebama.

POGLEDAJTE SUPERSTAR VIDEO: U KOJOJ PJESMI SE SPOMINJE LJUBAV?

Spavaća soba

Spavaća soba najviše govori o vama i mjestu na kojem provodite vrijeme prije nego što krenete u novi dan.

Foto: Dreamstime

Bitno je postaviti rasvjetu kakva vam se najviše sviđa jer je to ipak vaša spavaća soba. Iako većina ovisi o izboru pojedinca, noćne svjetiljke s mekim osvjetljenjem najbolji su izbor za spavaće sobe jer su lako dostupne i dobro služe svrsi.

Kupaonice

Pravi ambijent osvjetljenja u kupaonici neophodan je kao i u bilo kojoj drugoj prostoriji. Oko zrcala možete instalirati rasvjetu koja će pružiti osjećaj topline jer je to prvo što ćete ugledati tijekom jutra dok perete zube.

Foto: Dreamstime

Žarulje koje simuliraju dnevno svjetlo također mogu ispasti dobra opcija ako se pripremate za dan u uredu. Izbjegavajte rasvjetu iznad glave jer uzrokuje oštre sjene, koje mogu ispasti pomalo neprivlačne.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr