Umirovljeni američki pukovnik kaže da je Ukrajina na rubu kolapsa: ‘Ne očekujte blietzkrieg, već ruski mlinac za meso‘

Douglas Macgregor, umirovljeni pukovnik američke vojske, koji je imao značajnu ulogu u Zaljevskom ratu, NATO-ovom bombardiranju Beograda i invaziji Iraka, je u nedavnom intervjuu dao svoje viđenje situacije na bojištu u Ukrajini.

Počeo je izlaganje sa tvrdnjom da Rusi pobjeđuju te da je Ukrajina na rubu kolapsa.

“Gledat ćemo kako se to događa sljedećih nekoliko tjedana. Rusi će uništiti ono što je ostalo od ukrajinske vojske i mislim da će morati krenuti za režimom (u Kijevu), pod pretpostavkom da Zelenski i njegovi prijatelji uskoro ne pobjegnu iz zemlje u Poljsku ili negdje drugdje”, pretpostavio je.

Objasnio je da su Rusi “vrlo metodični” i “promišljeni” te kako se “neprestano kreću, ali ne po više osi istovremeno”.

“Drugim riječima, nećete vidjeti blietzkrieg, već ono što bih ja nazvao velikim mlincima za meso. Oni sustavno koračaju naprijed, uništavajući sve s čime dođu u dodir, sve dok Ukrajinci ne budu gotovi”, izrekao je svoju jezivu prognozu Macgregor.

“Ukrajinci su u lošem stanju… Neće proći dugo prije nego što će ostati bez hrane ili se smrznu… Učinili su sve što možemo razumno očekivati od njih. Vrijeme je za pregovore…prije početka ofenzive, jer kada ona počne, neće biti daljnjih razgovora između Moskve i Kijeva, dok nije sve gotovo, na zadovoljstvo Rusa. Ono što dolazi je vrlo masivna ofenziva…vrsta ofenzive koju smo ja i mnogi drugi vojni analitičari očekivali na početku”, upozoravao je još ovu jesen.

Kazao je kako trenutno ne postoje poticaji za Ruse da pregovaraju sa Zapadom, osim ako su u taj razgovor “ne uđe bez uvjeta”.

“Bi li Rusi radije ne uništili sve u Ukrajini? Da. Nikada nisu ušli tamo s tim ciljem. Ali ne možete ući tamo i reći: Jedini način da razgovaramo s vama je da povučete sve svoje snage iz Ukrajine i Krima. To je apsurdno”, poručio je pukovnik.

Macgregor je poznat po svom kritičkom stavu prema State Depatmentu. U skladu s tim, izjavio je kako je “odbijanje Washingtona da prizna legitimne sigurnosne interese Rusije u Ukrajini i pregovara o okončanju ovog rata put do dugotrajnog sukoba i ljudske patnje”.

“Sjedinjene Države odgovorne su za sve što se događa u Ukrajini budući da su one te koje diktiraju smjer djelovanja Kijeva, Bijela kuća remeti mirno rješavanje sukoba. Čak i da Ukrajinci u jednom trenutku požele okončati krizu diplomacijom, SAD im to neće dopustiti”, rekao je ovaj bivši viši savjetnik vršitelja dužnosti ministra obrane.

Pričao je Macgregor i o omjerima poginulih među Rusima i Ukrajincima.

“Možemo potvrditi 122.000 mrtvih ukrajinskih vojnika. To se može potvrditi na temelju javnih izvora. Novina, osmrtnica, ljudi na terenu iz međunarodnih organizacija koji rade prebrojavanje i gledaju satelitske snimke Istodobno smo također otkrili da postoji najmanje 35.000 vojnika koji se smatraju ‘nestalima u akciji‘, najvjerojatnije mrtvima. Zbrojimo li ove brojke, dolazimo do oko 157.000 mrtvih ukrajinskih vojnika. A ako se tome doda oko 300.000 ranjenih, onda se dobije slika potpunog uništenja ukrajinske vojske s kojom su krenuli u rat. Potom su pokušali minimizirati učinke ovoga s rezervama i neobučenim jedinicama.

S druge strane, s ruske strane možemo izbrojati negdje između 16.000 i 20.000 mrtvih vojnika i možda 50.000 ranjenih. To znači da na svakog poginulog ruskog vojnika, padne osam ukrajinskih vojnika. Ovo je izgubljena računica za svaku vojsku. Naravno, ukrajinska strana nikada nije rekla istinu i prave brojke. Ni pod kojim okolnostima ukrajinska vlada neće potvrditi te brojeve. S druge strane, stalno su lagali o ruskim vojnicima koje su pobili”, ustvrdio je.

Bivši vojnik je također objasnio razliku između proljetnih ruskih operacija i onoga što dolazi.

“Rusi su započeli operaciju pod drugačijim pretpostavkama i, po mom mišljenju, pogriješili. Nadali su se da će postići neku vrstu dogovora. Željeli su koristiti manje snage kako bi umanjili štetu. Ali oni na Zapadu su pogrešno procijenili da je to ruska nesposobnost. Ocijenili su da su Rusi loši i da ne znaju što rade.  I, kao što znate, Washington povijesno uvijek reagira emocionalno, ne razmišljajući. Bili su toliko uvjereni da su Rusi loši da su udvostručili svoje napore. A rezultat je da je Ukrajina odavno prerasla svoje mogućnosti, dok Rusija tek sada pojačava pritisak. Rezultat je da su Ukrajinci suočeni s uništenjem”, kazao je.

Zaključio je da je zapadna javnost “podgrijana stalnom mržnjom prema Rusima” te kako vodeći mediji “prikazuju rusku stranu u najgorem mogućem svjetlu”. 

“Iznose se laži o tome što su Rusi učinili ili nisu učinili na bojnom polju, kako se bore… Sve kako bi se stvorila podrška otporu protiv njih. I, ne zaboravimo, radi se o starim stereotipima koji su građeni od Drugog svjetskog rata i Hladnog rata, pa ih je lako ponovno uspostaviti samo malo osvježivši ljudima pamćenje.

Ali Scholz je, po meni, pomalo izgubio iz vida da je prije svega kancelar Njemačke, da vodi veliku silu i da nije samo vazal SAD-a. Mislim da bi trebao ozbiljno razmisliti je li sada stvarno bilo pametno bilo što poslati u Ukrajinu, jer budi loše uspomene na Drugi svjetski rat. Njemački križevi na tenkovima koji idu u bitku protiv ruskih snaga vrlo su loš znak. Istodobno, Ukrajinci nemaju šanse promijeniti tijek rata”, ocijenio je Macgregor.

Source: slobodnadalmacija.hr