Imate višak oraha kod kuće? Evo kako ih čuvati da se ne pokvare i ostanu što duže svježi

Sigurno ste ih kupili s dobrim razlogom jer ste pripremali kolač, no trebalo vam je samo pola šalice oraha za kekse s čokoladom, pa ste višak spremili. No sada su postali neupotrebljivi jer su ustajali i užegli.

POGLEDAJTE VIDEO: Orasi i špinat kao anti age prehrana

Ako ste ikada pokušali grickati orahe ili bademe koji dugo stoje, vjerojatno ste primijetili da im se promijenila tekstura i okus. Postali su mekani, brašnasti, a ulja su postala užegla i imaju okus po razrjeđivaču za boje. Kako biste to izbjegli, Epicurious donosi savjete kako pohraniti i čuvati takve namirnice te im omogućiti dugotrajnu svježinu.

Foto: Dreamstime

Mogu li se orasi pokvariti?

– Što je orašasti plod svježiji, to je bolji okus. Što se tiče teksture, gube hrskavost i postaju mekši. Što se tiče boje, mogli bi malo potamniti, a okus postaje blag i brašnast – kaže Ahmad Qais Jaweed, generalni direktor Ziba Foodsa koji prodaje orašaste plodove, sušeno voće i druge grickalice uzgojene u Afganistanu.

Orašasti plodovi s većim udjelom masti, poput oraha i pekan oraha, također mogu užegnuti nakon nekoliko mjeseci ako se čuvaju na previsokoj temperaturi. Ako primijetite da su poprimili osjetno gorak, kiselkast okus, vjerojatno su ušli u ovu nesretnu fazu. Čak i u pečenim proizvodima, kada su orašasti plodovi obogaćeni s mnogo šećera i masti, svježina je ključna. Za Mayu-Camille Broussard, autoricu Justice of the Pies i osnivačicu istoimene pekare u Chicagu, svježi pekan orasi ključan su sastojak dobre pite.

Foto: Dreamstime/ilustracija

– Ako su orašasti plodovi ustajali, odmah ćete osjetiti malo užegle gorčine u piti, a to nije dobro – poručuje Broussard.

Kupujte svježe, cijelo, sirovo i lokalno

Broussard kaže da je orašaste plodove najbolje kupovati lokalno i izravno s farme, ako je ikako moguće. Budući da se orašasti plodovi beru u jesen, ako ih kupujete usred ljeta znači da dobivate prošlogodišnji urod koji neće dugo trajati u smočnici. Ako kupujete u samoposluzi, vrlo je važno obratiti pozornost na rok trajanja.

– Orasi su poljoprivredni proizvod koji ima samo jednu sezonu rasta, pa kupujte od izvora koji je svjestan sezonalnosti i često mijenja zalihe. Ako je moguće, kušajte ih prije kupnje i kupujte orašaste plodove cijele i sirove. Sjeckanje ili tostiranje ostavite za trenutak neposredno prije nego što ih pojedete ili iskoristite u slasticama kako bi bili što hrskaviji i orašastog okusa – objasnila je Christine Sahadi Whelan, suvlasnica Sahadi’sa u Brooklynu i autorica knjige Okusi sunca.

Dvjestotinjak proizvođača slavonskih proizvoda predstavilo se u Puli

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, Reuters

Kako orašaste plodove duže održavati svježima?

Katreena Kanney, slastičarka koja u Philadelphiji prodaje kolače s orasima i peciva s pistacijama te marcipanom, preporučuje da orašaste plodove držite na sobnoj temperaturi oko najviše tri mjeseca i samo ako su u dobro označenom hermetički zatvorenom spremniku, zaštićenom od svjetla i topline.

– Ako to nije slučaj, kad je moguće, orašaste plodove uvijek čuvajte u zamrzivaču – kaže Kanney, a sa tom se preporukom slaže i Jaweed.

– Idealan način za pohranu orašastih plodova je u vašem zamrzivaču, od trenutka kada ih kupite do godinu dana ili čak više – ističe Jaweed.

Mogu li se iskoristiti ustajali orašasti plodovi?

Iako su orasi možda na dnu smočnice već neko vrijeme, to nije uvijek nužno razlog da ih bacite. Kanney kaže da ukoliko je samo malo ustajao, još može postati ukusan sastojak kolača.

– No ako su se orašasti plodovi pokvarili ili užegli, što se može prepoznati po kiselom ili gorkom okusu, više nisu dobri za korištenje i treba ih baciti – preporučila je Kanney.

Stockfood/Guliver

Foto: Stockfood/Guliver

Whelan ističe da nema te količine šećera, maslaca ni vremena provedenog u vrućoj pećnici koji će spasiti užegle orašide.

– Ako ga ne bih jela sirovog, od njega ne bih mogla napraviti ni dobar kolač – zaključuje Whelan.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr