Mladi planinar bio nadomak vrha kad mu je iznenada popustio rukohvat. Prijatelji: ‘Nije vikao ni vrištao. Samo je pao‘

Tragedija u kojoj je život izgubio mladić, 24-godišnji Jack Carn, na najtužniji je način podsjetila na važnost uvažavanja vremenskih uvjeta prilikom penjanja, te poštivanje planinskih okolnosti koje mogu biti opasne i tragične, posebice ako se u istraživanje istih upusti amater, poput nesretnog Carnea.

Mladić od nepune 24 godine nalazio se samo nekoliko metara od vrha, kad mu je tijekom penjanja iznenada popustio rukohvat. Bio je u društvu najboljih prijatelja Matthewa Beltschera i Brendona Smitha, svojih vršnjaka, izvijestio je Daily Mail.

Planinarski trio bio je iz Barsleya, a rečeni su vrh pokušali osvojiti uoči većeg izazova: planinarenja iz snova na Кilimanjaru kasnije ove godine.

Timovi za potragu i spašavanje drže da je Jacka pad niz strmu stijenu ubio “skoro trenutačno”, što je barem nekakva utjeha njegovoj, tragedijom duboko pogođenoj obitelji.

– Ovo ne izgleda stvarno. Bili smo tako blizu vrha. Jack je zgrabio rukohvat i on se samo otkinuo. Nikada neću zaboraviti koliko je bio tih kada je pao. Кada je Jack pao nije bilo buke. Nije vikao, vrištao ili tako nešto. Samo je pao. Jedne sekunde je bio tu, sljedeće ga nije bilo – rekao je njegov potreseni prijatelj-penjač.

Dodao je i da su ga dozivali i pokušavali se spustiti do njega, ali on nije reagirao.

– Ići za njim je bilo preopasno, bio je to skoro vertikalni pad i uvjeti su se pogoršavali. Srećom, imali smo telefonski signal i mogli smo pozvati potragu i spašavanje u roku od 20 sekundi. Кad smo razgovarali sa bolničarima, rekli su da je jedino utješno to da je naš prijatelj odmah umro, bez mrcvarenja – prisjetio se potreseni mladić, koji je s poginulim Jackom i drugim kolegom idući tjedan planirao penjanje na Alpe, a potom i Kilimanjaro. Teško prihvaća činjenicu da su izgubili dragog prijatelja, koji im je bio blizak poput brata.

Source: slobodnadalmacija.hr