Slučaj iz Australije podsjetio na jezivu priču: dječak je kući donio nepoznati predmet, ubrzo su umrli i on i majka…

Poslije bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki i katastrofe u nukleranoj elektrani u Černobilu moglo bi se pretpostaviti da velika većina stanovnika planeta zna kakva su opasnost radioaktivni materijali. Ali neodgovorno ponašanje ruskih vojnika oko nuklerne elektrane u Černobilu i zveckanje nuklearnim oružjem pokazuju da opreza i znanja nikada ne može biti dosta.

Fatalnost nepoznavanja rukovanja s radioaktivnim materijalom pokazuje slučaj iz Mexico Cityja koji se prije 12 dana pojavio na društvenoj mreži Reddit.

“Desetogodišnji je dječak 1962. godine pronašao radioaktivnu kapsulu, stavio je u džep i odnio kući te ostavio u kuhinjskom ormariću. Umro je 38 dana poslije, njegova trudna majka umrla je tri mjeseca nakon toga, a dvogodišnja sestra mjesec dana poslije nje. Otac je preživio, a vlasti su tek tada saznale zašto”, napisao je jedan korisnik Reddita.

Objava o starom događaju, nažalost s aktualnom važnošću potaknula je brojne komentare.

“To je ono što radijaciju čini tako strašnom, možete primiti smrtonosnu dozu, a da ništa ne osjetite, sve dok ne dođete do umiranja, koje je obično sporo i bolno. Čak i ako preživite, do kraja života živjet ćete u stalnom strahu od raka”, napisao je jedan korisnik.

“Marie Curie, koja je umrla 1934. od svojih istraživanja radioaktivnosti, još uvijek je radioaktivna. Radioaktivne su i njezine laboratorijske stvari. Da biste pogledali njezine bilješke, s francuskom vladom morate potpisati odricanje od odgovornosti”, dodao je drugi.

“Nakon početnog šoka od doze, uobičajeno je da se “osjećate bolje”. Tada vaši organi počinju otkazivati, a to uključuje i vašu kožu, koja će vam se početi “ljuštiti” s tijela. Ako vas otkazivanje organa ne ubije, vaš imunološki sustav je toliko oštećen da biste mogli umrijeti od infekcije”, pojasnio je treći korisnik na Redditu.

Neki su iznosili i druge primjere na kojima se također mogla vidjeti opasnost od radijacije.

“Vaš slučaj podsjeća me na ovu priču: Kapsula cezija-137 izgubljena je u kamenolomu pijeska, završila je u zidu stambene zgrade, a otkrivena je tek nakon što je ubila nekoliko ljudi koji su živjeli unutra”, dodao je jedan korisnik.

“Jedna od najužasnijih stvari koje sam ikad vidio je izvještaj o trojici muškaraca koji su pronašli veliku radioaktivnu kapsulu i koristili je za grijanje tijekom noći. Ako želite noćne more, pomaknite se do fotografija oko stranice 60 i gledajte kako se šteta razvija tijekom sljedeće dvije godine”, napisao je drugi korisnik na Redditu dodavši i link gdje se to može vidjeti.

Rasprava se dalje razvila, a slučaj je bio toliko zanimljiv da ga je prenio i pojasnio portal IFLScience.com.

Oni navode da je kapsulu kobalta-60 iz dječakova džepa majka stavila u kuhinjsku ladicu. Za 20-ak dana svekrva je prva primijetila crnjenje staklenih čaša koje su stajale u komadu namještaja gdje je bila kapsula, što nitko od članova obitelji nije prepoznao kao opasnost.

Desetogodišnjak je primio visoku dozu radijacije, uglavnom tijekom izravnog kontakta s kobaltom-60. Dok je radioaktivni izvor bio u ladici, on i njegova sestra bili su manje izloženi dok su se igrali vani. Trudna majka primila je veliku dozu zbog vremena koje je provela pripremajući obroke. Kada se počela osjećati bolesnom, svekrva je preuzela njene poslove.

Dana 29. travnja 10-godišnjak je preminuo, nakon čega je njegova 2-godišnja sestra više vremena provodila u kući, bliže izvoru radijacije. Majka je umrla 19. srpnja, kada je kapsula pronađena i uklonjena iz kuće. No, radijacija je već učinila svoje i 18. kolovoza usmrtila dvogodišnju kćer, a 15. listopada baku. Otac, koji je jedini preživio, primio je oko 990-1200 apsorbiranih doza zračenja s obzirom na vrijeme koje je proveo daleko od izvora, daleko niže od dječakovih 4700-5200, piše IFLScience.

Neovisno o pitanju kako je moguće da je radioaktivni materijal bio dostupan 10-godišnjem dječaku, svakako je njegovo neoprezno unošenje u kuću izazvalo kompletnu obiteljsku tragediju. Obitelj nije primijetila ni znakove upozorenja kao što su crnjenje čaša i slično.

Da je ovakav slučaj i danas moguć, pokazuje i najsvježiji primjer iz Australije od 1. veljače. Tu je u prirodi uz autocestu pronađena radioaktivna kapsula koja je ispala s kamiona! Kako je mogla ispasti i kako ju je kamion mogao tako prevoziti, time će se pozabaviti australska policija i državno odvjetništvo, nadamo se na način da se takvo što više nikada ne ponovi. Prava je sreća da i ta kaspula nije opet došla u dječje ili nevješte ruke i da nije izazvala neku novu, tešku obiteljsku tragediju.

Source: slobodnadalmacija.hr