Kadirov impresioniran Prigožinovim plaćenicima: ‘I ja ću osnovati plaćeničku skupinu i konkurirati bratu…‘

Ramzan Kadirov, vođa ruske republike Čečenije, kazao je u nedjelju da jednoga dana namjerava osnovati vlastitu privatnu vojsku sličnu plaćeničkoj skupini Wagner Jevgenija Prigožina.
Zbog uspona Wagnera i drugih plaćeničkih skupina koje djeluju izvan tradicionalnih ruskih vojnih zapovjednih struktura, diplomati zabrinjava mogućnost da jednog dana te iste skupine ugroze stabilnost Rusije.
Kadirov je u objavi na Telegramu napisao da je “impresivne rezultate” postigla skupina Wagner koja zajedno s ruskim vojnicima ratuje protiv Ukrajine, i dodao da su privatna vojna poduzeća nužna.

“Kad završim državnu službu, ozbiljno planiram konkurirati dragom bratu Jevgeniju Prigožinu i osnovati vlastito vojno poduzeće. Mislim da ću uspjeti”, kazao je Kadirov koji je na čelu Čečenske republike od 2007.
I Kadirov i Prigožin vođe su snaga u Ukrajini koje su većinski neovisne o ruskom vrhovno zapovjedništvu. Oni su čvrsti saveznici predsjednika Vladimira Putina, no nisu se libili kritizirati ruski vojni vrh.  

Dvojac je stvorio prešutni savez te su jedan drugoga podupirali u kritiziranju ruskog vojnog zapovjedništva i pozivali na još žustriju borbu. 
Gomilaju se dokazi da je Kremlj počeo stišavati Prigožinov prevelik politički utjecaj te mu je naredio da prestane javno kritizirati ministarstvo vanjskih poslova, a državnim medijima preporučio je da u izvješćima izrijekom ne spominju Prigožina i Wagner.
 

Source: slobodnadalmacija.hr