Savjeti za uštedu, ali i zdraviji život: Od ideje kako napraviti boje za djecu do sitnih trikova

Svakodnevno korištenje pećnice ima velik utrošak energije, pa stručnjaci preporučuju da ju ne zagrijavate unaprijed ako nije potrebno. Nakon uključivanja, držite vrata pećnice zatvorenima. Naravno, potrebno ju je čistiti od masnih naslaga.

Izradite domaću masku za kosu

Kod kuće možete lako napraviti domaću masku za kosu s namirnicama koje već imate u kuhinji, pa tako možete smanjiti trošak kupovanja skupih proizvoda, ali i biti sigurni da na kosu stavljate prirodne sastojke. Iskoristite jednu zrelu bananu i žlicu maslinovog ulja, pa izmiješajte dok smjesa ne bude nalik na pire. Nanesite ju na kosu, zadržite 15-ak minuta, hidratizirat će kosu.

POGLEDAJTE VIDEO Top savjeti za štednju:

Napunite sudoper kod pranja posuđa

Ako nemate perilicu za posuđe, kod ručnog pranja ne puštajte vodu da stalno teče. Radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete posuđe oprati i natopite prljavo posuđe prije pranja. Tako ćete uštedjeti i smanjiti račun za vodu. Ručno pranje suđa troši do 80 posto više vode nego kod strojnog, ali izbjegavanjem tekućeg mlaza taj postotak se može znatno smanjiti.

Povremeno obrišite i žarulje

S vremena na vrijeme sjetite se prebrisati žarulje na rasvjetnim tijelima. Kad čistite lustere i lampe, ugasite ih i krpicom prebrišite sve dijelove od prašine. Ona je najčešća, a nečistoće mogu apsorbirati do 50 posto svjetlosti.

Foto: DREAMSTIME

Iskoristite ostatke ručka

Krumpir na tirolski je recept za iskorištavanje ostataka ručka. Krumpir narežite na ploške, a govedinu i slaninu na trakice. Luk narežite na osam dijelova. Na maslacu popržite slaninu i luk. Dodajte govedinu i začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Još malo propirjajte pa izvadite. Krumpir popržite u preostaloj masnoći. Uz jaje na oko dodajte slaninu i rajčice te ih popržite.

Redovito čistite grijač u bojleru

Kamenac koji se nakuplja na grijačima sprečava prijelaz topline s grijača na vodu te se tako troši više energije za zagrijavanje vode. Potrebno je koristiti i električne bojlere podešene na ekonomični rad.

Dreamstime

Foto: Dreamstime

Smanjite unos soli

Glavne preporuke za prehranu radi prevencije i/ili liječenja visokog tlaka su da smanjite unos soli i podijelite hranu na pet do šest obroka kroz dan te konzumirate svježe voće i povrće barem tri puta u danu. Održavajte poželjnu tjelesnu masu. Gubitak mase vodi do sniženja tlaka i prevenira arterijsku hipertenziju, a kod ljudi s visokim tlakom pospješuje djelovanje lijekova za tlak.

Razmislite o outlet trgovinama

Ako se spremate u neki konkretan šoping, recimo tražite određeni namještaj ili neke predmete za dom, razmislite o outlet trgovinama. Mnogi proizvođači imaju trgovine u blizini tvornice u kojima prodaju višak robe. Nerijetko se ondje nađe i oštećena roba, ali je uvijek tako označena. Ako kupujete u outletu, to ne znači da tamošnja roba nije moderna, lijepa ili da je oštećena.

Foto: Dreamstime

Uštedite na aluminijskoj foliji

Svakodnevno kuhanje, pečenje i čuvanje namirnica iziskuje korištenje velike količine papira za pečenje i aluminijske folije, koje najčešće bacimo nakon jednog korištenja. Papir za pečenje, ako se nije namočio ili oštetio, može se spremiti i koristiti nekoliko puta, kao i aluminijska folija.

Napravite dječje boje

Djeca se obožavaju igrati bojama, ali izbjegnite one umjetne. Alternativu možete sami napraviti, k tome i jestivu! Pomiješajte kukuruzni škrob i vodu pa zagrijte na vatri dok ne dobijete konzistenciju poput kreme i dodajte jestivu boju.

Koristite prirodna sredstva za biljake u vrtu

Uskoro počinju radovi u vrtu, a kod njih birajte ekološke načine obrade. Koristite prirodna sredstva za njegu i zaštitu biljaka. Ako možete, na balkonu ili terasi postavite bačvu za prikupljanje kišnice koju možete koristiti za zalijevanje vrta ili sobnih biljaka.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr