Jedite ovu hranu prije spavanja i pružit će vam učinkovitiji san

Statistički podaci pokazuju da se mnogi bore sa spavanjem.

Čak i ako nemate dijagnosticirani poremećaj spavanja, ne bi naštetilo znati više savjeta i trikova za optimizaciju sna, jer je tako usko vezan za razinu energije i produktivnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zbog toga vrijedi upoznati se s novim istraživanjem o vrijednosti jedenja proteina prije spavanja.

Veza proteina i sna

Istraživači u Južnoj Koreji istraživali su u ovoj studiji učinke različitih obroka na kvalitetu sna kod 128 medicinskih sestara koje rade u noćnoj smjeni.

Mjerili su kvalitetu sna putem prijavljenih rezultata spavanja. Sudionici su također prijavljivali točno ono što su jeli i vrijeme kada su noću radili.

Što su pokazali rezultati?

Jedenje bliže vremenu spavanja zapravo je povezano s duljim ukupnim vremenom spavanja i poboljšanom kvalitetom sna u ovoj skupini.

Foto: Dreamstime

Ostali rezultati pokazali su da su viši kalorijski obroci također povezani s boljom subjektivnom kvalitetom sna i da što je obrok više proteina sadržavao, to je sudionik učinkovitije spavao, navedeno je.

Trebamo li jesti prije spavanja?

Ovo ide protiv onoga što su mnogi učili – da ne treba jesti neposredno prije spavanja.

Puno je prošlih istraživanja pokazalo da je jedenje kasno u noći loše za metabolizam i da treba izbjegavati određenu hranu prije spavanja. Na primjer, studija objavljena 2017. pokazala je da vremenski obroci kasnije u noći mogu uzrokovati debljanje i usporiti metabolizam.

Može biti da je kasno jedenje štetno za metaboličko zdravlje na neki način, ali koristi spavanju u drugim slučajevima. Ovo je također izuzetno preliminarna studija provedena na radnicima koji rane noću, tako da je moguće da se rezultati ne odnose na sve.

Drugim riječima, rezultati ove studije ne bi vas trebali potaknuti da počnete jesti divovske obroke prije spavanja svake večeri. Već, u skladu s tim, možete primijeniti neka učenja iz ove studije u svoj svakodnevni život uključivanjem obilja proteina u posljednji obrok u danu.

Foto: Dreamstime

Zdravi obroci bogati proteinima za bolji san 

Smoothie bogat proteinima

Ako ste često gladni prije spavanja i želite uvesti bjelančevine u svoju rutinu, smoothie može biti savršen obrok. Smoothieji su lako probavljivi i ukusni. Dodavanjem kolagena u jedan, možete dobiti oko 20 grama proteina, a da se ne osjećate pretjerano punima ili neugodnima. 

Riba

Oko 100 g lososa ima više od 60 grama proteina. Ako tražite večeru s visokim udjelom proteina, pokušajte unositi ribu u obrok.

Jaja

Jaja su također još jedna opcija hranjivih proteina za večeru. 

Mahune

Mahune su hrana s visokim udjelom proteina te malo ugljikohidrata i šećera. Sadrže 18,4 grama proteina po šalici i bogat su izvor magnezija – minerala koji je poznat po prednostima koje podržavaju spavanje. 

Sleeping woman

Foto: Joerg Siegert

Nova studija pokazuje da jedenje obroka s visokim udjelom proteina prije spavanja poboljšava kvalitetu spavanja kod medicinskih sestara koje rade u noćnoj smjeni. 

I dok ove rezultate ne trebate koristiti kao izgovore za kasnonoćne zalogaje, za sve ono što poželite jesti, već možete samo uključiti više proteina u večernje obroke, donosi MBG.

POGLEDAJTE VIDEO: MARIO PETREKOVIĆ PIJAN UPOZNAO SVOJU SUPRUGU

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr