Rusija testirala raketu Sotona 2 uoči dolaska Bidena u Kijev. Putin se time nije pohvalio u govoru, evo i zašto

Rusija je izvela test interkontinentalne balističke rakete – koji po svemu sudeći nije uspio – otprilike u vrijeme kada je predsjednik Joe Biden bio u Ukrajini u ponedjeljak, javlja CNN pozivajući se na dvojicu američkih dužnosnika upoznatih s tim slučajem. Štoviše, Rusija je unaprijed obavijestila Sjedinjene Države o lansiranju, rekao je jedan dužnosnik. Drugi je rekao da to testiranje ne predstavlja rizik za Sjedinjene Države i da SAD ne gleda na njega kao na eskalaciju napetosti.

Čini se da test rakete SARMAT – na Zapadu zvane Sotona 2, a sposobne nositi više vrsta nuklearnih bojevih glava – nije uspio, rekli su dužnosnici. SARMAT je već ranije bio uspješno testiran i – da je ovaj test uspio – američki dužnosnici vjeruju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin to istaknuo u svom govoru o stanju nacije u utorak koji je trajao sat i 45 minuta.

On je, međutim, službeno izjavio da će Rusija suspendirati sudjelovanje njegove zemlje u Novom ugovoru START o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama, ugrožavajući posljednji preostali pakt koji regulira dva najveća svjetska nuklearna arsenala.

CNN je prvobitno izvijestio da je navodni test izveden dok je Biden bio u Ukrajini na temelju informacija svojih izvora. Nakon što je ova priča prvi put objavljena, jedan od dužnosnika rekao je da se test dogodio neposredno prije nego što je Biden bio u zemlji. Drugi izvor rekao je CNN-u da je test bio u ponedjeljak, ali nije naveo konkretnije vrijeme. Vrijeme testiranjha sugerira da su SAD i Rusija ranije ovog tjedna komunicirale kroz nekoliko različitih kanala u svrhu dekonflikcije. Američki dužnosnici također su obavijestili Ruse u nedjelju navečer, nekoliko sati prije Bidenova posjeta Kijevu, da će predsjednik putovati u glavni grad Ukrajine, rekao je u ponedjeljak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Raketa SARMAT je prvi put predstavljena 2016. godine i za nju su ruski državni mediji rekli da ima domet veći od 11.000 kilometara. Projektil može nositi bojevu glavu tešku 100 tona. Uspješno je testirana u travnju prošle godine. U to su vrijeme zapadni stručnjaci to ocijenili kao “zveckanje nuklearnim oružjem” i smatrali su ga pokušajem da se skrene pažnja s ruskih vojnih neuspjeha, poput potapanja zapovjednog vojnog broda “Moskva” u Crnom moru. Tadašnji tajnik Pentagona John Kirby nazvao je test iz 2022. “rutinskim” koji “nije bio iznenađenje”. Nije ga se smatralo prijetnjom Sjedinjenim Državama ili njihovim saveznicima.”

‘Čarke‘ na nebu blizu Aljaske

Prošlog tjedna ruski lovci i bombarderi letjeli su blizu Aljaske dva puta u dva dana, prisilivši NORAD da digne svoje borbene zrakoplove kao odgovor. Ruske letjelice ostale su izvan zračnog prostora SAD-a i Kanade, koji se proteže 19 km od obale, ali su letjele u ili blizu Zone identifikacije protuzračne obrane Aljaske, koja se proteže do 322 km od obale. Dva NORAD F-16 presrela su bombardere TU-95 i lovce SU-35 koji su već ušli u ADIZ prošli ponedjeljak. Dan kasnije, NORAD-ovi F-35 presreli su bombardere TU-95, kao i lovce SU-30 i SU-35.

“I dalje smo spremni upotrijebiti brojne opcije odgovora u obrani Sjeverne Amerike i arktičkog suvereniteta”, stoji u priopćenju NORAD-a. NORAD je naglasio da ne smatra te ruske letove provokacijom ili prijetnjom, niti ih smatra povezanima sa zračnim objektima koji su nedavno viđeni oko Aljaske i Kanade.

Source: slobodnadalmacija.hr