Prije godinu dana svijet je doživio stravični deja vu. Vani je opet bio 1. rujna 1939. Samo Putin umjesto Hitlera

Kalendar užasa i nade

VELJAČA 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 24. veljače naređuje početak vojne invazije na Ukrajinu. Oružani udar na susjednu zemlju naziva “specijana vojna operacija” kojoj su glavni cilj “demilitarizacija” i “denacifikacija” Ukrajine, zaštita pripadnika ruskog naroda te sprječavanje Ukrajine da se pridruži NATO savezu. Ukrajina i zapadne zemlje, predvođene SAD-om, taj čin isto jutro nazivaju agresijom na nezavisnu državu kojom upravlja demokratski izabrana vlast.

Ruske trupe ubrzo nakon početka invazije dolaze do predgrađa Kijeva, no svi pokušaji brzog osvajanja glavnog ukrajinskoga grada propadaju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski snima video ispred svog sjedišta te pokazuje kako nema namjeru bez borbe zemlju prepustiti Rusima.

OŽUJAK 2022.

Rusija se hvali osvajanjem Hersona, grada na Crnome moru s više od 300.000 stanovnika. Također, ruske snage okupiraju i znatna područja u regiji Zaporižja, uključujući i tamošnju nuklearnu elektranu, najveću u Europi.

Ruski vojni konvoj zapinje u blizini Kijeva te postaje laka meta ukrajinskim snagama.

Rusi napadaju kazalište u Mariupolju, gradu na Azovskome moru, pri čemu je poginulo na stotine civila koji su se od bombi skrivali u podrumu kazališta. Taj napad ostao je jedan od najsmrtonosnijih dosad u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Na iznenađenje cijeloga svijeta, Moskva najavljuje povlačenje svojih snaga iz Kijeva i okolnih područja. Tvrdi kako će ratne operacije usredotočiti na istočne pokrajine Donbas i Luhansk gdje se Rusiji skloni separatisti bore protiv ukrajinskih snaga još od 2014. godine i aneksije Krima.

TRAVANJ 2022.

Rusko povlačenje iz Kijevske oblasti otkriva masovne grobnice i tijela na stotine ubijenih civila ostavljenih na ulicama Buče što potiče zapadne čelnike da prvi put počnu govoriti o mogućim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Ruski raketni napad na željezničku postaju u Kramatorsku, gradu na istoku Ukrajine, odnosi 52 života, dok je ranjeno više od stotinu ljudi.

Intenzivne bitke vode se za Mariupolj, pri čemu ruski zračni napadi i topničko bombardiranje veći dio grada pretvaraju u ruševine.

Raketna krstarica “Moskva”, vodeći brod ruske Crnomorske flote, tone nakon što je pogođen ukrajinskim projektilima.

SVIBANJ 2022.

Branitelji divovske čeličane Azovstal, posljednjeg preostalog ukrajinskog uporišta u Mariupolju, pristaju na predaju ruskim snagama. Pad Mariupolja odsijeca Ukrajinu od azovske obale i osigurava osvajačima kopneni koridor od ruske granice do Krima.

Finska i Švedska podnose zahtjeve za pridruživanje NATO-u.

LIPANJ 2022.

Sve više zapadnog oružja stiže u Ukrajinu, uključujući višecjevne raketne bacače HIMARS koje Kijevu isporučuje SAD.

Ruske trupe povlače se sa Zmijskog otoka, koji se nalazi u blizini crnomorske luke Odesa i koji su Rusi okupirali u prvim danima invazije.

SRPANJ 2022.

Rusija i Ukrajina, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, postižu dogovor o deblokadi zaliha žitarica zaglavljenih u ukrajinskim crnomorskim lukama.

Projektil pogađa zatvor u istočnom ukrajinskom gradu Olenivka, koji je pod kontrolom Rusije i u kojem su držani ukrajinski vojnici zarobljeni u Mariupolju. Poginule su najmanje 53 osobe.

KOLOVOZ 2022.

Snaže eksplozije odjekuju ruskom zračnom bazom na Krimu. Pogođena su skladišta streljiva koja su Rusima bila važno opskrbno središte za rat.

Darja Dugina, kći ruskog nacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, pogiba u eksploziji automobila bombe u blizini Moskve za koju ruske vlasti krive Ukrajinu.

RUJAN 2022.

Ukrajinske snage pokreću iznenadnu protuofenzivu kod Harkiva, na sjeveroistoku zemlje, natjeravši Ruse na povlačenje s područja koje su držali mjesecima.

Putin naređuje mobilizaciju 300.000 rezervista, nakon čega, u strahu od novih mobilizacija, na tisuće ruskih muškaraca bježi iz zemlje.

U isto vrijeme, Rusija užurbano organizira “referendume” u ukrajinskim regijama Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja, a jedina tema je jeste li za to da te regije postanu dio Rusije.

Ukrajina i Zapad referendume proglašavaju nezakonitima i izrežiranima, no Putina to ne smeta da na velikoj svečanosti u Kremlju potpiše dokumente o pripajanju navedenih područja “majčici Rusiji”.

LISTOPAD 2022.

Kamion natovaren eksplozivom eksplodira na mostu koji povezuje Krim s ruskim kopnom, a Rusija odgovara raketnim napadima na ukrajinske elektrane i drugu ključnu infrastrukturu. Diljem zemlje nestaje električne energije.

STUDENI 2022.

Nakon jake ukrajinske protuofenzive, Rusija najavljuje povlačenje iz Hersona, jedinog regionalnog središta koje je uspjela okupirati.

PROSINAC 2022.

Rusi tvrde da su Ukrajinci koristili bespilotne letjelice kako bi gađali njihove dvije avionske baze duboko unutar ruskog teritorija.

Ukrajinski predsjednik Zelenski posjećuje Sjedinjene Američke Države na svom prvom putovanju u inozemstvo od početka rata, sastaje se s predsjednikom Joeom Bidenom kako bi osigurao sustave protuzračne obrane Patriot i drugo oružje te se obraća Kongresu.

SIJEČANJ 2023.

Na prvi dan nove godine deseci tek mobiliziranih ruskih vojnika ubijeni su u ukrajinskom raketnom napadu na Makijevku. Rusko ministarstvo obrane kaže da je poginulo 89 vojnika, dok ukrajinski dužnosnici govore o stotinama žrtava.

Nakon mjeseci žestokih borbi, Rusija proglašava zauzimanje gradića Soledara, u regiji Donbas, te pokreće ofenzivu na Bahmut.

Ruski projektil pogađa stambenu zgradu u Dnjipru, pogiba 45 ljudi.

VELJAČA 2023.

Američki predsjednik Joe Biden dolazi u iznenadni posjet Kijevu gdje se sastaje s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.

Vladimir Putin predlaže ruskom parlamentu suspenziju sudjelovanja u međunarodnom sporazumu kojim se regulira nuklearno naoružanje.

Source: slobodnadalmacija.hr