Postavljen eksploziv u najvećem skladištu streljiva u istočnoj Europi?; Teško kod Bahmuta: ‘Žele nas okružiti‘

Zelenski: Situacija u Bahmutu se pogoršava

Situacija u gradu Bahmutu, na istočnoj liniji bojišnice, postaje “sve teža”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ruske snage pokušavaju zauzeti grad više od šest mjeseci.

“Neprijatelj neprestano uništava sve što se može koristiti za zaštitu naših položaja”, rekao je Zelenski.

Primjedbe ukrajinskog čelnika uslijedile su nakon što je američka ministrica financija Janet Yellen upozorila Kinu da ne naoružava Rusiju tijekom posjeta Kijevu u ponedjeljak. Neke od najžešćih borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu prije nešto više od godinu dana dogodile su se u Bahmutu, u ukrajinskoj regiji Donjeck, čiji je dio pod kontrolom Rusije i njezinih separatističkih saveznika.

U Berlinu uklonjena olupina ruskog tenka

Olupina uništenog ruskog tenka, koji je bio postavljen ispred ruskog veleposlanstva u Berlinu u znak prosvjeda protiv agresije na Ukrajinu, ponovno je uklonjena, priopćila je policija rano u utorak ujutro.

Tenk T-72 stigao je u njemačku prijestolnicu u petak rano ujutro, na prvu godišnjicu invazije Moskve na svog susjeda, i postavljen je ispred veleposlanstva na bulevaru Unter den Linden u središtu grada kako bi služio kao spomenik protiv rata.

Prema tvrdnjama inicijatora akcije, tenk je naletio na minu tijekom napada ruske vojske na Kijev 31. ožujka prošle godine te je uništen u eksploziji.

Pretpostavlja se da su u njemu stradali vojnici.

Muzej vojne povijesti ukrajinskog Ministarstva obrane posudio je vozilo i podržao njegov prijevoz.

Tenk će sljedeći put biti izložen u Nizozemskoj, navode inicijatori.

Drama u Moldaviji

Bivši vojni inspektorat Ministarstva obrane Moldavije objavio je da su oružane snage Pridnjestrovlja postavile eksplozive u sva skladišta oružja unutar otcijepljene regije, uključujući skladište streljiva Cobasna, tako da će, ako započne bilo kakva vojna operacija, to izazvati katastrofalnu štetu u dijelovima Moldavije, Pridnjestrovlje i Ukrajina.

Inače, skladište streljiva Cobasna najveće je u istočnoj Europi i sadrži do 20. 000 tona oružja i streljiva iz sovjetske ere. Moldavci upozoravaju da bi eksplozija u samo tom skladištu bila identična onima u Japanu kada su Amerikanci bacili atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki.

Putin se još misli

Ruski predsjednik Vladimir Putin za sada nije rekao hoće li se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima u zemlji koji su zakazani za 2024., rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin nije bio raspoložen za kampanju jer je trenutačno bio vrlo zauzet, rekao je Peskov moskovskom dnevniku Izvestija u komentarima objavljenim u utorak.

“Još ga nismo čuli da je rekao išta o tome hoće li se kandidirati ili ne. To znači da je još malo rano”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Putin, koji je naredio rusku invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači prošle godine, bio je ruski predsjednik od 2000. do 2008. te od 2012. godine.

Zbog amandmana na ruski ustav, zakonski bi mu bilo dopušteno ponovno se kandidirati za predsjednika sljedeće godine.

U prošlosti je Putin najavljivao svoju kandidaturu prilično kasno uoči izbora, iako se uvelike smatralo da se planira održati vlast.

Source: slobodnadalmacija.hr