Biden šalje novi paket oružja i u njemu jedan poseban sustav koji znači samo jedno: Ukrajinci se spremaju za ofenzivu!

Dok se iščekuje rasplet teške situacije u Bahmutu, Sjedinjene Američke Države najavile su novu tranšu vojne pomoći Ukrajini tešku 400 milijuna dolara. Uz razno streljivo, među kojim su i rakete za moćne Himarse, Bidenova administracija ovaj put šalje i jedno specifično vozilo. Riječ je o posebnom oklopnom vozilu za podršku – Bridge (Armored Vehicle-Launched Bridge). Ono na sebi ima taktički most koji se rastvara u dužini od oko 18 metara i omogućuje prijelaz tenkovima i drugim oklopnim vozilima preko rovova i vodenih prepreka za vrijeme borbe. Ukrajinskim trupama ti bi mostovi trebali pomoći u kombiniranim manevrima gdje se združeno koristi artiljerijsko granatiranje te napad tenkovima i oklopnim vozilima, a sve sa ciljem povratka teritorija kojeg su ruske snage okupirale.

 “Taktički mostovi ključni su za kombinirane operacije. Oni omogućuju oklopnim vozilima da prijeđu uske rijeke i jarke koji inače usporavaju vojne snage. Koriste se u ofenzivnim operacijama što pokazuje da SAD priprema Ukrajinu za nastavak oslobađanja okupiranog teritorija – komentirao je Jack Watling, stručnjak za kopneno ratovanje pri londonskom Royal Unitedu.

Ovo je prvi put da se takvo inženjersko vozilo isporučuje Ukrajini. “To je 90 posto ofenzivno oružje”, potvrđuje i poznati vojni analitičar Sky Newsa Michael Clarke.

“Ako se krećete prema naprijed, potrebno vam je nešto da prevladate manje prepreke prilično brzo pa vojske koriste ovakve stvari za to. Ukrajinci će ih trebati za ofenzivu koju planiraju. Ona još nije počela, ali kada počne, bit će izvedena s jednom od najboljih oprema na svijetu – uključujući i lansirni most – ocijenio je.

Očekuje se da će SAD poslati osam takvih vozila.

– Uz mostove za kretanje oklopnih vozila, ovaj paket vojne pomoći uključuje više streljiva za HIMARS i haubice koje isporučuju Sjedinjene Države, a koje Ukrajina tako učinkovito koristi za obranu, kao i streljivo za borbena vozila pješaštva Bradley te streljivo i opremu za rušenje kao i za drugo održavanje, obuku i podršku – rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, najavljujući pomoć.

Source: slobodnadalmacija.hr