Izlaze snimke očajnih ukrajinskih vojnika u Bahmutu: ‘Sjeb*** smo, ovo je municija. Usred noći dobili smo naredbu…‘

Snimke iz Bahmuta

Na društvenim mrežama pojavila se nekolicina snimki iz ključnog grada na istoku Ukrajine Bahmuta u koji su jučer, prema riječima Jevgenija Prigožina, ušli wagnerovci, piše Jutarnji.

Ukrajinski vojnici na jednoj snimci govore kako su okruženi sa svih strana i da im je ostalo vrlo malo streljiva.

‘Ovdje sam s dečkima, a ovo je sva municija koja nam je preostala. Sjeb*** smo. Sad smo orkuženi sa svih strana… Pa čekamo… Ne možemo više‘, govori jedan od očajnih vojnika u kameru, a onda smiruje one kojima je snimka upućena: ‘Sve će biti u redu. Doći ću kući i poljubiti vas. Volim vas‘, završava.

Na drugoj snimci jedan zapovjednik govori kako su usred noći dobili naredbu da odmah napuste Bahmut te da se rasporede na nove operacije.

Treća pak snimka prikazuje ukrajinskog vojnika koji trčeći napušta Bahmut i pritom šalje poruku svojoj majci ne vjerujući da je preživio.

‘Mama, živ sam, živ!!!‘, govori joj.

Uništeni Bahmut je pod stalnim napadima ruskih trupa, a njegovo zauzimanje otvorilo bi Rusiji put ka potpunoj kontroli ostatka strateške industrijske regije Donbas, što je jedan od glavnih ciljeva invazije pokrenute 24. veljače 2022.

Brazilski predsjednik razgovarao sa Zelenskim o mirovnim naporima

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva razgovarao je u četvrtak putem videa s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te istaknuo da će podržati mirovne pregovore kako bi se okončao sukob između Ukrajine i Rusije.

“Ponovno sam potvrdio želju Brazila da razgovara s drugim zemljama i sudjeluje u bilo kakvoj inicijativi vezanoj uz izgradnju mira i dijaloga. Nitko ne želi rat”, objavio je Lula na Twitteru nakon razgovora sa Zelenskim.

Lula će o mirovnim naporima razgovarati s Kinom kada sljedeći mjesec posjeti Peking, a također i s Rusijom, stoji u priopćenju njegova ureda. Rečeno je i da je Zelenski pozvao Lulu da posjeti Kijev.

“Razgovarali smo o diplomatskim naporima da se vrati mir u Ukrajinu i svijet”, objavio je Zelenski na Twitteru. Rekao je da je zahvalio Luli na glasanju Brazila za rezoluciju UN-a prošlog tjedna koja poziva na mir i zahtijeva od Moskve da povuče svoje snage.

Lula je pak objasnio da je Brazil podržao rezoluciju jer ona brani teritorijalni integritet Ukrajine.

Ljevičarski brazilski čelnik zagovara okupljanje zemalja koje bi mogle posredovati u mirnom rješavanju rata.

Lula je odbio Ukrajinu opskrbiti topničkim streljivom njemačke proizvodnje koje ima Brazil, inzistirajući na politici striktne neutralnosti, iako je rekao da je Rusija pogriješila invazijom na suverenu državu.

Tijekom prošlomjesečnog putovanja u Sjedinjene Države, Lula je pozvao na dogovorno rješavanje sukoba u koje bi se uključile neutralne države.

Nakon godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, Zelenski je pozvao na latinoameričke čelnike na sastanak i rekao da je spreman napustiti Ukrajinu kako bi prisustvovao.

U prošlogodišnjem intervjuu za magazin Time, dok je još bio predsjednički kandidat, Lula je rekao da su i ruski predsjednik Vladimir Putin i Zelenski odgovorni za sukob.

U to je vrijeme Lula rekao da je Zelenski “želio rat” jer bi, u suprotnom, “malo duže pregovarao”, ali i da je Rusija “pogriješila” što je napala susjeda.

Source: slobodnadalmacija.hr