Koliko često bi trebali mijenjati i čistiti svoje alate za čišćenje?

Kada ste zadnji put zamijenili predmete za čišćenje u kućanstvu? Ako se ne sjećate, to nije dobro jer ti alati s vremenom postaju leglo bakterija. Evo koliko često bi ih trebali mijenjati i čistiti:

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za dom

Spužve

Kuhinjske spužve mogu sadržavati opasne bakterije, zato ih je važno redovito zamjenjivati. Iako stručnjaci preporučuju da ih zamijenite jednom tjedno, možete ih očistiti izbjeljivačem kako bi duže trajale.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Zamijenite: Jednom tjedno
Čišćenje: Isperite nakon svake upotrebe

Krpa za pranje podova

Brisanje poda je sjajan način da vaš dom ostane čist, ali to će značiti da će krpa s vremenom skupiti bakterije. Krpu biste trebali ispirati nakon svake upotrebe, a preporučuje se i zamjena svaka dva mjeseca.

Zamijenite: Svaka dva mjeseca
Čišćenje: Isperite nakon svake upotrebe

Krpa za čišćenje

Krpe za čišćenje također mogu skupljati nečistoću, prljavštinu i bakterije. Ako možete, redovito ih stavljajte u perilicu kako bi bile čiste. Ne zaboravite ih osušiti na zraku kako biste spriječili vlažan miris.

Zamijenite: Svaka dva mjeseca
Čišćenje: Jednom tjedno

Rukavice

Rukavice koje koristite za pranje ili ribanje zahoda trebale bi dugo trajati ako se o njima brine. Očistite rukavice toplom vodom i sapunom nakon svake upotrebe i zamjenjujte ih tek nakon znakova propadanja.

Foto: DREAMSTIME

Zamijenite: Nakon znakova propadanja
Čišćenje: Nakon svake upotrebe

Četke za pranje

Četke traju dulje od spužvi, ali s vremenom se i one troše. Morat ćete ih zamijeniti kad primijetite da se dlačice stanjuju. Uvijek se odlučite za ekološke ako možete.

Zamijenite: Nakon znakova propadanja
Čišćenje: Jednom tjedno

Foto: DREAMSTIME

Krpe od mikrovlakana

Krpe za čišćenje od mikrovlakana izvrsna su alternativa tkaninama jer općenito duže traju i bolje su za planet. Kao i svaku krpu, i njih je potrebno redovito čistiti i treba ih stavljati u perilicu rublja jednom tjedno.

Zamijenite: Nakon znakova propadanja
Čišćenje: Jednom tjedno

Metla

Metle također mogu trajati dugo. Nakon nekog vremena vjerojatno ćete primijetiti kako se dlake počinju smanjivati, pa to može značiti da je dobro vrijeme za zamjenu metle, prenosi House Beautiful.

Zamijenite: Kada dlake krenu ispadati
Čišćenje: Protresite i očistite nakon svake upotrebe

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr