Ovu hranu nije poželjno grijati u mikrovalnoj: Ribu, guste juhe…


Prerađeno meso, riba i piletina

Prerađeno meso sadrži konzervanse, a kad je izloženo elektromagnetskom zračenju, postaje jako lošeg okusa Prhka kora pržene piletine pretvara se u vlažnu, neugodnu prevlaku u mikrovalnoj pećnici, a samo meso se zagrijava neravnomjerno.

Svatko tko je ikad pokušao zagrijati ribu u mikrovalnoj pećnici zna da je to prava katastrofa. Cijeli dom će vam ‘mirisati’ na ribu, a ona sama će postati nejestiva.

POGLEDAJTE VIDEO: Žena radi mini obroke

Neka voća, povrća i gljive

U mikrovalnoj pećnici brokula gubi većinu svojih korisnih svojstava. Kuhanje na pari će sačuvati okus te većinu vitamina i minerala.

Listovi cikle imaju određena svojstva zbog kojih se mogu zapaliti u mikrovalnoj pećnici. Svježe grožđe i slično moglo bi eksplodirati u mikrovalnoj.

Pizza, kineska hrana…

Teško je zamisliti jelo neprijatnije od pizze iz mikrovalne pećnice. Hrskavi rubovi pretvaraju se u nešto vlažno i ljepljivo, a sir poprima čvrstoću betona i teksturu gume. U ovoj hrani nema ništa štetno, ali nećete uživati dok je jedete. Bolje je pizzu zagrijati na vrućoj tavi ili u pećnici na visokoj temperaturi.

Kineska hrana zadržava svoj okus i šarm, čak i kad je hladna. Takva se jela mogu podgrijati ako želite, ali nemojte to raditi u mikrovalnoj pećnici. Problem leži u samim sastojcima. Mikrovalna pećnica ovu ukusnu hranu pretvara u nešto ljigavo, mokro i odbojno.

Neke tekućine, ulja i guste juhe

Bistru juhu možete u mikrovalnoj podgrijavati bez problema. Međutim, guste juhe sasvim su druga priča. Nakon nekog vremena, počet će prskati po unutrašnjosti pećnice. To je zato što se zagrijava neravnomjerno. Da biste izbjegli taj učinak, juhu miješajte jednom u minuti. U posudu s juhom možete staviti i drvenu žlicu ili štapić.

Mikrovalna pećnica potpuno uništava okus kave. U napitku se ne stvaraju štetne tvari, ali moći će uživati ​​samo oni koji vole gorke i kisele okuse. 

Hrana za dojenčad, dječja hrana i majčino mlijeko ne zagrijavaju se ravnomjerno u mikrovalnoj pećnici. Tako se u tekućini mogu pojaviti žarišta i potencijalno mogu opeći djetetov jezik, usta ili grlo.

Foto: 123RF

Obična voda u šalici također vas može iznenaditi. U mikrovalnoj pećnici temperatura tekućine raste, ali mjehurići koji prate proces vrenja ne pojavljuju se uvijek na površini. Ako u takvu vodu stavite vrećicu čaja ili žlicu, tekućina će odmah prokuhati i šalica može eksplodirati.

Ulje u mikrovalnoj pećnici jednostavno se neće zagrijati na potrebnu temperaturu, piše Brightside.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr