Radikalna desnica u Izraelu slavi: zakon o smrtnoj kazni za teroriste prošao prvo glasanje, oglasili se Palestinci

Izrael je na putu da usvoji smrtnu kaznu: nacrt zakona koji tu konačnu sankciju predviđa za kaznena djela terorizma prošao je ovog tjedna preliminarno saslušanje u Knessetu.

Izraelski parlament ima 120 zastupnika, a prijedlog zakona odobren je s 55 glasova „za” i devet glasova „protiv”. Većina oporbenih zastupnika, predvođenih bivšim premijerom Yairom Lapidom, u znak protesta nije sudjelovala u glasanju.

U kontroverznom zakonskom prijedlogu stoji da svatko tko ubije izraelskog državljanina iz rasističkih ili političkih razloga treba biti osuđen na smrt.

Konkretno, osoba koja „uzrokuje smrt izraelskog građanina kada je to djelo izvršeno iz rasističkih motiva (…) sa svrhom nanošenja štete državi Izrael i ponovnog rođenja židovskog naroda u njegovoj domovini”, trebala bi se suočiti sa smrtnom kaznom.

Zakon bi se primjenjivao na Zapadnoj obali (uključujući Istočni Jeruzalem), koja je djelomično pod palestinskom upravom, ali podliježe izraelskom vojnom zakonu. Ako se zakon usvoji – za što mora proći tri kruga glasanja u Knessetu – omogućio bi vojnom sudu IDF-a na Zapadnoj obali da samo uz odobrenje većine sudskog vijeća osudi optuženike za terorizam na smrtnu kaznu.

Autor zakona je zastupnik Son Har-Melech iz radikalno desne partije Židovska moć, koja čini koalicijsku vladu, a podržali su ga premijer Benjamin Netanyahu i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, inače osnivač i vođa spomenute stranke Židovska moć, koja je pomogla Netanyahuovoj stranci Likud da se na izborima prošlog studenoga vrati na vlast.

‘Danas mi, sutra vi‘

Kako piše portal Middle East Eye, zakon je naišao na žestoko protivljenje Palestinaca i stranih promatrača. Tako je Adalah, centar za ljudska prava i pravni centar za palestinske državljane Izraela, osudio zakon jer je fokusiran samo na Palestince:

„Napredak u zakonodavstvu osmišljenom da dovede do najekstremnijeg oblika kršenja ljudskih prava – smrtne kazne, usmjerene isključivo na Palestince, još jednom pokazuje kako članovi Knesseta, kako iz opozicije tako i iz koalicije, rade na uspostavi dva odvojena pravna sustava na temelju rase”, objavio je Adalah.

Rečena organizacija dodala je da je prijedlog zakona nemoralan i „u suprotnosti s temeljnim zakonima Izraela”.

Koalicija Hadash-Ta‘al, ljevičarska palestinska frakcija unutar izraelskog parlamenta, poručila je da zakon „prelazi jasnu crvenu liniju kao dio izraelskog klizanja u totalni fašizam”:

„Kratak je put odavde do eliminacije onih koji prkose režimu. Danas su to Palestinci, sutra će to biti prosvjednici na ulicama. (Ministar) Ben-Gvir će biti lak na obaraču kada treba odrediti tko je terorist”, objavili su iz ove arapske koalicije.

Ignoriranje državne odvjetnice

Sporni zakon prethodno je odobrila izraelska vlada, odnosno njezin ministarski odbor za zakonodavstvo, u ozračju prošlonedjeljnog ubojstva dvojice Izraelaca u gradu Huwari na Zapadnoj obali, nakon čega je istog dana u osvetničkim napadima izraelskih doseljenika ubijen jedan Palestinac, a oko 400 ih je ozlijeđeno.

– Na ovaj težak dan kad su dva izraelska građanina ubijena u palestinskom terorističkom napadu, nema ničeg simboličnijeg od donošenja zakona o smrtnoj kazni za teroriste – rekao je Netanyahu prošle nedjelje.

I doista, koji dan potom kontroverzni zakon prošao je prvo čitanje u Knessetu, čak i unatoč upozorenju izraelske državne odvjetnice Gali Baharav-Miare da postoji „pravna prepreka” za glasanje o takvom zakonu, jer je on u suprotnosti s izraelskim deklaracijama o primjeni smrtne kazne na međunarodnim forumima.

Ozbiljan pomak udesno

Izrael je u 75 godina postojanja smrtnu kaznu izvršio samo dva puta. Prvi put se to dogodilo 30. lipnja 1948., kad je tijekom Arapsko-izraelskog rata časnik izraelske vojske Meir Tobianski lažno optužen za špijunažu, te je na vojnom sudu proglašen krivim i strijeljan, da bi kasnije posmrtno bio oslobođen optužbi.

Drugi i posljednji put dogodilo se 31. svibnja 1962., kada je vješanjem pogubljen nacistički mastermind i arhitekt holokausta Adolf Eichmann.

I kasnije su formalno izricane smrtne kazne, ali nijedna nije izvršena. Izraelski parlament još je 1954. izglasao ukidanje smrtne kazne, osim za ratne zločine, genocid, zločine protiv čovječnosti i zločine protiv židovskog naroda tijekom rata.

Posljednja smrtna presuda u Izraelu izrečena je 1988., kada je čuvar u nacističkim logorima John Demjanjuk osuđen na smrt zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, da bi mu kazna (i osuda) naknadno poništena 1993. nakon žalbe izraelskom Vrhovnom sudu. Izraelski tužitelji nakon 1990. nisu tražili smrtnu kaznu.

Priča o smrtnoj kazni u izraelsko se društvo vraća u ožujku 2015., kad desničarska stranka Yisrael Beiteinu na izbore izlazi s prijedlogom o uvođenju smrtne kazne za teroriste. U srpnju iste godine ta stranka podnosi u tom smislu i zakonski prijedlog, kojeg je, međutim, tadašnji Knesset uvjerljivo odbio već u prvom čitanju, s 94 glasa „protiv” i šest glasova „za”.

Danas, samo osam godina kasnije, takav zakon glatko prolazi u prvom čitanju. To nešto govori o ozbiljnom pomaku izraelskog društva udesno.

Na udaru aktualne koalicijske vlade, koju u Izraelu nazivaju „najdesnijom u povijesti”, osobito se nalazi pravosuđe. Predložene reforme kojima vladajući žele ograničiti utjecaj sudbene vlasti – pa bi parlament jednostavnom većinom mogao ukidati odluke Vrhovnog suda – već tjednima izazivaju velike prosvjede u Tel Avivu, Haifi, Netanyi i drugim izraelskim gradovima.

Source: slobodnadalmacija.hr