Remenje je postalo odjeća: Kad modni dodatak preraste struk

Cure su stegnule remen, sve više ih odijeva modni detalj koji je nekada bio jedinstveni modni element, no danas ga dizajneri slažu u nizu. Jedna od inspiracija je DIY stil, ponekad ovaj dizajn djeluje kao da smo uzeli razno remenje, po mogućnosti ono koje nam se gomila u nekoj lijevoj ladici i odlučili nešto od toga napraviti.

Jedna od onih koja u posljednje vrijeme često kopča odjeću je Julia Fox, čiji je stil atraktivan i prilagođen sceni. Kod nje nema dosadne ili monotone odjeće, njezin stilistički tim za nju bira samo ono oskudno, često inovativno napravljeno.

POGLEDAJTE VIDEO:

I Kim Kardashian, koja često sudjeluje u kreiranju ili slijeđenju trendova, bira sličan outfit, kod nje je riječ o dolčeviti i minici koje djeluju poput bandaža. I ne tako ugodno.

Modna kuća Diesel slaže se s njom, nedavno su predstavili male suknje koje su zapravo remen na čičak. Radi se o mikro suknji koju neće nositi svatko, no u realnom životu možemo ga nositi na tajice ili neku super laganu haljinu.

Foto: Diesel

Od materijala na remen-odjeći ističu se ne samo prava, već i eko koža, jer cilj je da je odjeća ugodna, odnosno barem malo elastična. Remen nije neki element koji nas asocira na super udobnost, stoga u varijanti čitavog komada odjeće, ipak treba biti barem malo rastezljiv.

Jedna od onih koja se na ovaj modni način igrala bila je Lucy Orta, davne 1995. godine. Ta britanska umjetnica iskoristila je vintage detalje kako bi kreirala suknju, što je dalo drugim autorima slične ideje.

U to je vrijeme djelovao i Azzedine Alaia, čije su super uske haljine obožavale brojne slavne dame. Naime, bondage kreacije naglasile su tijelo na atraktivan način, bio je to poseban dizajn po čemu je ovaj dizajner godinama bio super popularan. Prije par godina dizajnerski tim pod njegovim je imenom vratio taj dizajn na modnu pistu kao dio nove kolekcije.

Designer Jean Paul Gaultier holds his last ever fashion show in Paris

Foto: CHARLES PLATIAU

Remen je kao modni element, a da nije na struku, već je izmješten, koristila nekolicina dizajnera. Jedan od njih je genijalac Jean Paul Gaultier, pritom koristio neodoljiv rozi saten i formu korzeta. Na reviji je kreaciju nosila njegova prijateljica i muza, Dita von Teese.

I sama je kopča odličan ukrasni element, autori je koriste kad žele malo razigrati odjevni predmet te ga učiniti više frajerskim – naročito kad je riječ o velikim, srebrnim kopčama i elementima.

Kopča remena velika je tema kaubojskog stila, nerijetko po dućanima vidimo modne dodatke s velikim metalnim ukrasima. Na njima može biti logo ili neki vizualni element koji podsjeća na razne retro stilove.

Jedan od autora koji je na kreativan način iskoristio remen je brend Margiela, koji je 2012. godine za H&M osmislio drugačiju, artističku kolekciju. Remen ima izvrstan dizajnerski potencijal, autori ga slažu kolažno, djeluje poput prugastog patchworka.

Jeremy Scott je 2014. godine za talijanski brend Moschino predstavio niz crnog remenja koje je složio u haljinu, njegova je kombinacija moćan spoj crne kože i zlatnih elemenata. Inače, remen sa slovima Moschino bio je stilska zvijezda devedesetih, a prije par godina vratio se u modu, kad se pojavio u second hand dućanima kao jedan od vintage hitova.

Osim kože kao top materijala, tu su i razne traper verzije te one mekane, koje dizajneru daju sasvim nove mogućnosti oblikovanja modnog predmeta.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr