Žestoko raketiranje diljem Ukrajine: eksplozije i u Kijevu, nuklearna elektrana bez struje, ima i mrtvih

‘Rusi su ispalili više od 80 projektila‘

Ukrajinske zračne snage objavile su priopćenje putem Telegrama o valu napada iz Rusije tijekom noći. U njemu se tvrdi da su “obrambene snage Ukrajine uništile 34 krstareće rakete … kao i četiri bespilotne letjelice ‘Shahed-136/131‘”. Tvrdi se da je Rusija ispalila ukupno 48 krstarećih projektila tipa Kalibr.

U napadu je opisano da je sadržavao “ukupno 81 projektil različitih tipova” i da su “ispaljivanja izvršena iz deset strateških zrakoplova Tu-95, sedam zrakoplova dugog dometa Tu-22M3, osam lovaca Su-35, šest MiG-ova, 31K zrakoplov i tri nosača Kalibr KR u Crnom moru.”

“Kao rezultat organiziranih protumjera, osam vođenih zračnih projektila Kh-31P i Kh-59 nije postiglo svoje ciljeve. Važno je napomenuti da oružane snage Ukrajine nemaju sredstva sposobna uništiti Kh-22 i Kh-47 ‘Kinžal’ i S-300.”

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Raketni udari

Ruska vojska izvela je raketne udare na niz ukrajinskih regija rano u četvrtak, uključujući glavni grad Kijev, Lavov na zapadu zemlje, crnomorsku luku Odesu i drugi najveći grad u Ukrajini, Harkiv, prekinuvši struju u nekoliko područja, rekli su regionalni dužnosnici.

Napadi su pogodili široki niz ciljeva, uključujući gradove koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u središnjoj Ukrajini.

Guverner regije Odesa, Maksim Marčenko, rekao je da je masovni raketni napad pogodio energetsko postrojenje u lučkom gradu, što je dovelo do prekida struje.

“Kao rezultat masovnog raketnog udara, pogođena je energetska infrastruktura u regiji, kao i stambeni objekti”, rekao je Marčenko na Telegramu. Rekao je da su protuzračne jedinice oborile neke projektile i da bi mogli uslijediti novi napadi.

“Srećom, nema žrtava. Na snazi su restrikcije struje.”

Guverner regije Harkiv Oleh Sinehubov rekao je da je grad i regiju pogodilo oko 15 projektila.

“Infrastruktura je ponovno bila među metama. Informacije o žrtvama se prikupljaju.”, rekao je na Telegramu.

Još jedan udar zabilježen je u središnjem gradu Dnjepru i u zapadnim gradovima Lutsk i Rivne, daleko od prve linije u prošlogodišnjem ratu.

Sirene za uzbunu diljem zemlje

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se širom zemlje jutros prije zore.

Dopisnica BBC-ja iz Ukrajine Miroslava Petsa napisala je na Twitteru:

“U Ukrajini je 3 ujutro. Rusija neće dopustiti Ukrajincima da noćas mirno spavaju. Puno bespilotnih letjelica i raketa ispaljenih u svim mogućim smjerovima u Ukrajini… Ovo je teror u kojem civili žive već više od godinu dana.”

Eksplozije odjekuju Kijevom

Kijev Independent javlja da se, prema riječima jednog od njegovih novinara, prije nekoliko minuta u Kijevu čula još jedna jaka eksplozija.

Maxim Tucker iz Timesa jutros je objavio fotografiju dima koji se diže iz kijevske termoelektrane.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je došlo do još jedne eksplozije u gradu, ovaj put u okrugu Svjatošin. Rekao je da su bile “dvije žrtve”, iako je u ovoj fazi nejasno misli li na dvije osobe koje su ozlijeđene ili na dvoje umrlih.

“Sve službe idu na mjesto. U dvorištu jedne od stambenih zgrada gore automobili. Zračna uzbuna se nastavlja. Ostanite u skloništima! Dvije žrtve u okrugu Sviatošin. Liječnici pružaju pomoć na licu mjesta.”

Nukelarna elektrana bez struje

Ruski napadi odsjekli su ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja od ukrajinske elektroenergetske mreže, objavila je jutros elektroenergetska kompanija Energoatom.

“Danas je prekinuta posljednja linija komunikacije između okupirane nuklearne elektrane Zaporižja i ukrajinskog elektroenergetskog sustava”, stoji u priopćenju tvrtke Enerhoatom.

U kolovozu prošle godine požari uzrokovani granatiranjem prekinuli su posljednji preostali dalekovod do nuklearne elektrane Zaporižja privremeno je isključivši iz ukrajinske nacionalne mreže po prvi put u gotovo 40 godina rada.

Trebalo je dva tjedna da se ponovno uspostavi struja u elektrani.

Gotovo polovica Kijeva bez grijanja

40% Kijeva ostalo je bez grijanja nakon napada na energetsko postrojenje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upravo je potvrdio da je jedna od eksplozija bila napad na elektranu, te da je 40% stanovnika Kijeva sada bez grijanja. Trenutačna temperatura zraka u Kijevu je 4°C.

Source: slobodnadalmacija.hr