‘Muž me ostavio zbog brade, a sad je to najbolji detalj na meni’

Mandeep Kaur iz Punjaba u Indiji se udala, za sad bivšeg supruga, 2012. i godinama su živjeli kao svaki prosječni indijski par. Međutim, tada su joj počele rasti dlake po licu, iako ih nikad prije nije imala. I nije se radilo o tankim, jedva vidljivim dlačicama, već o crnim, debelim dlakama kakve imaju tamošnji muškarci. Počeli su joj rasti brkovi i brada.

Njezinom mužu se to nikako nije sviđalo pa je zatražio rastavu, a Mandeep je pala u depresiju. S vremenom je shvatila da ne može živjeti tako pa je počela posjećivati Gurdwaru – mjesto štovanja među Sikhima, pripadnicima religije nastale u toj zemlji.

Tamo ju je blagoslovio Guru Sahib, a zahvaljujući njegovim učenjima, Mandeep je naučila prihvatiti dlake na licu i prestala se brijati. Kaže kako su joj one sad najbolja karakteristika.

Foto: Profimedia

Počela je nositi turban i voziti se na motociklu. Mnogi misle da je muškarac dok ne progovori. Također, pridružila se braći u poslovima vezanima za poljoprivredu, prenosi Mirror.

Nije spomenuto zna li se uzrok nagle pojave dlaka kod ove žene.

Pojavu neuobičajene dlakavosti kod žena zovemo hirzutizam

Dlačice na bradi mogu biti česta i normalna pojava, na primjer, kao rezultat hormonalne neravnoteže tijekom trudnoće ili uzimanja kontracepcije. Međutim, ponekad su pokazatelj zdravstvenog problema. Pojavu neuobičajene dlakavosti kod žena zovemo hirzutizam, tj. pretjerana dlakavost na mjestima na kojima dlakave muškarci; brada, brkovi, prsa, ramena, donji dio trbuha… 

– To samo po sebi nije opasno, ali može biti znak da u tijelu nešto nije kako treba – objasnila je američka dermatologinja dr. Dendy Engelman i nabraja moguće razloge dlakavosti po licu:

Genetika

Višak dlačica kod žena se pojavljuje kao rezultat genetike. Recimo, ako vaša baka ili mama imaju nešto više dlačica po licu, i vama bi se to moglo dogoditi kasnije u životu. Mogle bi se pojaviti na vama u dobi kada su se pojavile kod njih, pojasnila je.

 POGLEDAJTE VIDEO o još jednoj pretjerano dlakavoj ženi:

Neuravnoteženi hormoni

Hormoni su često krivac kada naše tijelo radi neke abnormalne stvari, a to uključuje i pojavu dlačica na bradi. Tu se radi o prevelikoj količini muških spolnih hormona u ženskom tijelu.

Godine života

Mnoge žene ulaskom u stariju dob dobiju dodatne dlačice na licu, tako da to svaka može očekivati. Ponekad znaju proviriti i ranije, tijekom menopauze jer žene tada počinju proizvoditi manje estrogena.

Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utječe samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje te na hormone. Sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika, no ako tome pridružimo nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini, neplodnost, a ponekad i ciste na jajnicima, tada je liječnička pomoć nužna.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Cushingov sindrom

Višak dlačica ponekad je povezan s Cushingovim sindromom kojeg izaziva prevelika količina hormona stresa – kortizola. Prema Nacionalnoj zakladi za nadbubrežne bolesti, to se događa kada nadbubrežna žlijezda proizvodi previše tog hormona ili je proizvodnja kortizola ubrzana zbog uzimanja određenih lijekova protiv artritisa ili astme. 

Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Ponekad je pojava dlaka na bradi povezana s kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, stanjem koje se tipično dijagnosticira pri rođenju i ljudi obično znaju da to imaju. To je nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlijezda zbog potpunog ili djelomičnog manjka određenih enzima u tijelu.

Trudnoća ili kontracepcija

Trudnoća ima ogroman utjecaj na žensko tijelo, a pojava viška dlačica na licu nije razlog za brigu. Kada se hormoni opet vrate u normalu, nestat će i dlačice. Također, one se ponekad mogu pojaviti i zbog uzimanja kontracepcijskih tableta.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr