Morske sirene su svuda oko nas: Estetika ‘Mermaidcore’ zove nas u veliko plavetnilo

Ako ste ikad poželjeli biti morska sirena, ukrašena sedefom i školjkama, ove godine pruža se prava prilika. Divna priča koju je davne 1837. napisao slavni dječji pisac Hans Christian Andersen oduševila je brojne modne autore koji se raznim elementima dive priči o biću koje živi u dubinama mora. Mreža, biseri, plave nijanse, sedef – sve je tu, na jednom mjestu.

David Koma u svojoj kolekciji donosi teksturu koja podsjeća na vodenastu kožu nekog bića, uz to je donji dio inspiriran repom sirene. Sjaj i blistavi elementi koji nas podsjećaju na izgled kapljica visoko su na popisu najtraženijih elemenata ovog stila.

POGLEDAJTE VIDEO:

U njujorškom Parsonsu, školi za modu i dizajn, obradili su temu kroz tekstil kojeg je lako oblikovati. Naime, osim kroz ukrase, sirena look predivan je i u vidu eksperimentiranja sa samim tekstilom.

Od vodootpornih do onih gelaste strukture, nove tehnologije ljubiteljima ovog stila daju otvorene ruke za igru. Nove tehnologije izrade tekstila ovdje dolaze do izražaja, u fokusu mode su inovativne teksture koje djeluju kao da nisu s ovoga svijeta.

Gucci je jedan od modnih lidera, a vizija uključuje predivne haljine i lepršavi plise, za poseban dojam. Ovo je zadnja kolekcija koju je Alessandro Michele potpisao za ovaj talijanski brend, u sklopu koje je predstavio niz čarobnih haljina i detalja.

Siluetu sirene prvi je osmislio prije stotinjak godina dizajner Marcel Rochas, a nakon njega predlagao ju je i autor Jean Patou. Radi se o haljini koja je imala široki donji dio, koji naglašava raskoš siluete.

Kad se dizajneri žele prisjetiti sirena stila, predlažu upravu tu formu haljine, no danas imamo niz drugih inspiracija – nakit u obliku morskih bića te razne teksture napravljene od aplikacija visokog sjaja.

U trendu su i wet look efekti, ne samo na licu, već i kosi te make-up posvećen plavo-zelenim tonovima. Ova kreativna igra djeluje eterično, nerijetko dizajneri predlažu transparentne materijale koji djeluju kao da da je riječ o ‘slojevima’ vode. Od nakita ističe se naravno – onaj biserni.

Čak je i svijet filma u ovom trendu – ove godine u kina stiže nova verzija Male sirene, a ako trebate neki poseban outfit za to, ovo su neke od ideja koje zasigurno prolaze.

Modna kuća Genny ima super prijedlog, u novoj kolekciji je i neodoljivi kombinezon visokog sjaja. Tekstura na suncu ima sedefaste efekte, djeluje vrlo atraktivno, baš kao voda koja blista na suncu.

Riblje repove, grudnjake oblika školjke i slične elemente u novoj kolekciji ima i Blumarine, modna kuća čiji je dizajn vrlo fluidan. Čak i traper ulazi u igru, no mora biti mekan i vrlo nježan, kako bi dostojno dočarao pokret pod vodom.

Ovaj stil vole i ljubiteljice upcycling metode – ako vam dosadi jednostavna marama ili top, ukrasite ih aplikacijama sedefastog sjaja. Radi se o eko okviru, jer time modni predmet dobiva novo lice, izgled i namjenu.

Naravno da u tom slučaju koža zaslužuje poseban tretman – neka bude blistava, inspirirana sjajnom kožom predivne morske sirene. Nešto konkretnija hidratacija je obavezna.

POGLEDAJTE ‘SPOJ NA SLIJEPO’: KAKVA SUDBINA…SAZNALI DA SU ROĐENI NA ISTI DAN

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr