Evo kako ‘ugasiti’ mozak prije spavanja i smiriti sve te misli

Kao prvo, u mislima odvojite probleme na koje imate utjecaj i one na koje nemate. Osvijestite činjenicu da na neke stvari ne možete utjecati i pokušajte se ne uzrujavati zbog njih, nema pomoći, a samo se možete dodatno iscrpljivati. Iako to nije lako izvesti, može se svjesnom vježbom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Primjerice, osvijestite si da ne možete utjecati na gužvu u prometu ili na neugodne izjave nekih ljudi. Ono na što imate utjecaje je vaša reakcija, tu imate dva izbora – dopustiti da vas to uzruja ili jednostavno pustiti da to prođe kroz vašu glavu i izađe iz nje, bez pridavanja važnosti tome što se dogodilo.

Svakako se suzdržite od ponavljanja u mislima neugodnog događaja, preusmjerite misli na nešto što vam je važno u životu, što vas čini sretnim. Nema smisla vrtjeti iznova u glavi loše događaje, ne možete ništa promijeniti, a smo ćete stvarati dodatan, nepotreban stres u sebi.

Probleme na koje imate utjecaj rješavajte, koliko možete. Uvijek imajte na umu to da je problem bolje riješiti dok je mali, nego kad postane velik – manje je stresa, a i osjećaj zadovoljstva zbog uspjeha je bitan, bez obzira koliko je taj uspjeh malen. To su sitne stvari koje će vam pomoći da smanjite stres i mirnije spavate.

Također, ne držite ono što vas brine u sebi, povjerite se bliskoj osobi i pišite dnevnik. I pisanje pisama dragim ljudima pomaže.

Pokušajte si prije spavanja priuštiti malo tišine

Iako mnoge konstantne zvukove ljudi ‘ne čuju’ jer su navikli na njih, oni negativno djeluju na moždane stanice koje se zapravo nikada ne mogu odmoriti od svih tih vanjskih poticaja.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Znanstvenici kažu da sjedenje u tišini blagotvorno djeluje na mozak, umiruje i popravlja štetu koju čini prevelika količina zvukova i svakodnevni stres. Kada nastupi tišina, mozak će vam se umiriti, a tada ćete se osjećati mirno i spokojno. Usporavanjem mozga, usporava se i vaše disanje. 

Danas je teško mirni, tihi  kutak, ali pokušajte. Osjećat ćete se puno bolje, mirnije i sretnije. Dajte svojem mozgu priliku da se malo sabere, u miru preradi sve informacije i ponovno bude spreman za nove izazove. Osim toga, tako ćete lakše utonuti u san i spavati kvalitetnije.

Pomoći će vam i tzv. BrainWave music

To u prijevodu znači – glazba za moždane valove, a radi se o zvukovima posebnih frekvencija koji mozak dovode u stanje vrlo duboke relaksacije.

Pronađite kutak sa malo mira u kući pa sjednite ili legnite, zatvorite oči i slušajte te zvukove. Vrlo brzo ćete osjetiti kako vam se cijelo tijelo opušta. Takve trenutke si možete priuštiti tijekom cijelog dana, kad se poželite malo opustiti, a posebno je dobro to napraviti neposredno prije spavanja da biste smirili misli i pripremili se dobro za san. 

Primjer takve glazbe:

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr