Ruski špijunski dokumenti otkrili da je Putin planirao ‘potpuno čišćenje‘ Ukrajine. Procurili detalji stravičnog plana

Vladimir Putin želio je da njegove snage provedu potpuno čišćenje Ukrajine od političkih oponenata koristeći teror „od kuće do kuće”, pokazuju originalni špijunski dokumenti Moskve koji su nedavno procurili u javnost.

Zastrašujući e-mailovi ruske obavještajne službe, kako prenosi New York Post, otkrivaju brojne naredbe okupacijskim snagama iz samoga vrha Kremlja, uključujući deportaciju civila u koncentracijske logore kako bi se pokorila i okupirala Ukrajina.

Namjeru počinjenih zločina u Ukrajini te ubojstava i deportacija koje su se dogodile otkrili su izvori u ruskim sigurnosnim službama. Iako se svaki put kad Putinove snage u Ukrajini bivaju potisnute pojavljuje sijaset dokaza o teroru koje su njegove trupe zadale ukrajinskom stanovništvu, od masovnih grobnica i mučenja do prisilnoga odvođenja ukrajinske djece na ruske teritorije, pisani dokazi ruskih obavještajaca jasno govore kako su svi ti zločini nad Ukrajincima bili unaprijed obuhvaćeni ratnim projektom i planom Kremlja.

Izvor unutar ruske obavještajne službe, FSB-a, proslijedio je službene e-mailove ruskom aktivistu za ljudska prava Vladimiru Osečkinu koji uređuje Gulag, aktivističku web stranicu primarno koncentriranu na uvjete u zatvorskom sustavu zemlje, izvijestio je britanski Sun. Na engleski ih je preveo Igor Suško, američki državljanin ukrajinskog podrijetla koji surađuje s Osečkinovim ‘Gulagom‘.

Izvor iz FSB kaže da je glavna ruska obavještajna služba, uz pomoć dijela vojne obavještajne službe, nakon invazije aktivno planirala provesti “potpuno čišćenje” društva i politike u Ukrajini. Nakon toga, navodi se u službenim mailovima FSB-a, „možemo postaviti bilo koju vladu u Kijevu“. kaže izvor. FSB je i prije početka agresije itekako očekivao otpor ukrajinskoga stanovništva okupacijskim snagama, ali je dobio striktnu naredbu da se nemilosrdno obračuna s takvima, što mu je naloženo “odozgo”, sa samog vrha vlasti.

U mailovima operativca FSB-a detaljno se opisuje kakve  mjere treba poduzeti protiv običnih Ukrajinaca koji se budu usudili iskazati građanski neposluh ili oduprijeti ruskim okupatorima. Prvi korak je, navodi se u službenim naputcima, „smanjiti masovne prosvjede na lokalne sukobe, i to uzrokujući ozbiljne ozljede pojedinih prosvjednika i zastrašivanjem ostalih”.

“Čim se smanji masovnost demonstracija“, obrazlažu šefovi Putinove obavještajne službe svojim operativcima, „počet će posljednja faza terora ‘od vrata do vrata‘“. „Tu će agenti FSB -a biti naročito aktivni jer će ciljani ljudi morati biti uhićivani noću u svojim domovima i potom prebačeni na ruske teritorije – u koncentracijske kampove. Pretpostavka je da će prosvjedi nakon takve temeljite čistke potpuno prestati.”, stoji u kopiranim e-mailovima ruske obavještajne službe.

Britanski stručnjak za Rusiju Keir Giles komentirao je za The Sun kako su objavljeni dokumenti u skladu s onim što se zna o Putinovim planovima za Ukrajinu. “Opće je poznata stvar da su prvotno planirali pohapsiti ukrajinsko vodstvo i slomiti duh otpora, a to su i činili kad su okupirali pojedine krajeve”, rekao je Giles. Prema onome što su radili na tim okupiranim teritorijima može se jasno pretpostaviti da bi isti koncept bili rado primijenili i na ostatak Ukrajine. O tome svjedoče i mobilne spalionice tijela koje su upućene u Ukrajinu, kao jasan znak ruskih ubilačkih namjera.

“Planirali su pogubiti, zatočiti u logore ili na drugi se način riješiti vrlo velikoga broja neposlušnih ukrajinskih građana, a tome su trebali poslužiti krematoriji, kao i vreće za tijela”, tvrdi Keir Giles.

Osim masovnosti Putinovih ubilačkih namjera, dokumenti otkrivaju i koliko je on bio u zabludi u prosudbama dinamike rata i ostvarenja svojih ratnih ciljeva. Vjerovao je da će se NATO raspasti i da će europske zemlje nakon invazije na Ukrajinu moliti Rusiju da im ne naudi. Osim toga, sanjao je i da će mnogi Ukrajinci Ruse na tenkovima dočekati s cvijećem.

Source: slobodnadalmacija.hr