Plenković stigao u Kijev, primit će ga Zelenski, sudjelovat će i na sastanku o ruskim zločinima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev, gdje će se sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz Plenkovića je u glavni grad Ukrajine otputovao i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a tamo je i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Zajedno s predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom, Plenković će sudjelovati u Kijevu na sastanku na vrhu ‘Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘, u povodu godišnjice oslobođenja Buče. Potom će se održati i zajednička konferencija za medije, javlja Jutarnji list.

Hrvatski premijer će prisustvovati i komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima. Položit će i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Ovo je drugi posjet Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022. U svibnju prošle godine premijer Plenković sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču, gdje je osobno svjedočio posljedicama strašnih razaranja, u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi.

Vlada je konzistentna i jasna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka. Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za europski put Ukrajine, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te reintegraciju okupiranih područja.

Solidarnost s ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem ukrajinskih izbjeglica. Od samog početka ruske agresije, Hrvatska je uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini, a što je i tema sastanka na vrhu u Kijevu. Uz podršku aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda, razmjenu iskustava s ukrajinskim tužiteljima te sudjelovanje u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije, Hrvatska naglašava i važnost pravovremenog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese, kaže se u priopćenju Vlade.

Source: slobodnadalmacija.hr