Tajni dokumenti otkrivaju: Ukrajincima pomažu i specijalci zapadnih zemalja; Ruski hakeri ‘napali‘ Kanadu

Već neko vrijeme špekulira se o prisutnosti zapadnih specijalnih snaga u Ukrajini. No strogo povjerljivi dokumenti koji su procurili u javnost jasno oslikavaju detaljnu sliku rata i otkrivaju detalje ukrajinskih priprema za proljetnu protuofenzivu protiv ruskih snaga.

A jedan dokument izazvao je osobito veliko zanimanje – prema njemu, Velika Britanija jedna je u nizu zemalja koje sa svojim specijalnim snagama djeluju u Ukrajini. Prema dokumentu od 23. ožujka, Britanija ima najveći kontingent (50), a slijede ju Latvija (17), Francuska (15), SAD (14) i Nizozemska (1). No nigdje se ne navodi gdje su njihove snage raspoređene niti što točno rade.

Prema pisanju BBC-ja, prisutnost specijalnih snaga u Ukrajini vjerojatno će iskoristiti Moskva, koja posljednjih mjeseci tvrdi kako se ne sukobljava samo s Ukrajinom, već i s NATO-om.

U međuvremenu, Kanada je u utorak uvela nove sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu i obećala novu vojnu potporu Kijevu nakon što se premijer Justin Trudeau sastao s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom u Torontu.

Dok su se dvojica čelnika sastajala, Trudeauova službena web stranica je blokirana, a kanadska špijunska služba je potvrdila da su “neke” druge vladine stranice također bile izvan mreže, prenosi Jutarnji list.

Kanada će Ukrajini poslati 21.000 jurišnih pušaka, 38 strojnica i 2,4 milijuna komada streljiva, dok bi nove sankcije bile usmjerene na 14 ruskih pojedinaca i 34 subjekta.

Trudeau je rekao da Kanada također nameće sankcije za devet subjekata povezanih s bjeloruskim financijskim sektorom kako bi dodatno izvršila pritisak na ruske “suradnike u Bjelorusiji”.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom vojnom operacijom” u borbi protiv onoga što opisuje kao sigurnosnu prijetnju od veza Ukrajine sa Zapadom.

“Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu svime što je potrebno dokle god bude potrebno”, rekao je Trudeau.

“Ukrajina osjeća ogromnu potporu Kanade u svakom području… I mi to stvarno cijenimo”, rekao je Šmihal, najviše rangirani Ukrajinac koji je posjetio Kanadu od početka rata prije više od godinu dana.

Njih su dvojica razgovarali o nizu tema, uključujući daljnju vojnu potporu i napore za obnovu u Ukrajini, prije potpisivanja zajedničke deklaracije o modernizaciji trgovine između dviju zemalja.

Službena web stranica premijera u utorak ujutro bila je nedostupna. Trudeau je rekao da cyber napadi ruskih hakera “nisu iznenađujući”, prenosi Jutarnji list.

“Nije neuobičajeno da ruski hakeri napadaju zemlje koje pokazuju svoju nepokolebljivu potporu Ukrajini”, rekao je Trudeau, dodajući da se Kanada neće dati razuvjeriti takvim napadima.

“Svjesni smo izvješća da su neke web stranice kanadske vlade bile izvan mreže”, rekao je u izjavi glasnogovornik kanadske Ustanove za komunikacijsku sigurnost (CSE) i ponovio Trudeauov komentar da to nije neuobičajena pojava u zemljama u koje dolaze dužnosnici ukrajinske vlade.

“Iako ovi incidenti privlače pozornost, oni imaju vrlo mali utjecaj na pogođene sustave”, rekao je glasnogovornik CSE-a.

Kanada je jedna od najglasnijih saveznica Ukrajine, a toj je zemlji odobrila više od osam milijardi kanadskih dolara (5,94 milijarde američkih dolara) u financijskoj, vojnoj, humanitarnoj i drugoj pomoći od siječnja 2022., neposredno prije invazije u veljači.

Source: slobodnadalmacija.hr