Ovim grdosijama za protuofenzivu Rusi su opskrbili Ukrajince puno prije zapadnih saveznika. Jedno je pitanje ključno

Dok se ruska zimska ofenziva neslavno završava u ruševinama Bahmuta i Vuhledara, Ukrajina se upravo priprema preuzeti inicijativu i pokrenuti protuofenzivu. Rusi su znali da će to vrijeme neumitno doći i još od prošle jeseni počeli su se intenzivno ukopavati u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Minska polja, žilet žica, kopanje protutenkovskih rovova i izgradnja bunkera zadnjih su tjedana u punome zamahu. Ruske se utvrde protežu stotinama kilometara duž ukrajinske fronte. Dosadašnje vojne pozicije ubrzo će se promijeniti za 180 stupnjeva: neuzmicanje će postati glavni zadatak Rusa, a probijanje ovih položaja glavni zadatak Ukrajinaca.

Proboj neprijateljske obrane je jedna od najsloženijih i najopasnijih misija u kopnenome ratovanju. Inženjerija mora očistiti staze kroz minska polja, napuniti ili premostiti duboke rovove, iskopati grudobrane… I sve to moraju činiti jako brzo, dok su pod neprijateljskom paljbom.

Kako bi borbena inženjerija dobila priliku za napredak, sve vojske svijeta raspolažu oklopnim inženjerijskim vozilima za inicijalni proboj prve crte. Vozila za probijanje mogu ispred sebe očistiti mine, premostiti ili zatrpati rovove i formirati grudobrane podnoseći pritom vatru iz mitraljeskog oružja i topničke šrapnele. Primjeri takvih oklopnih oruđa su njemački Dachovi ili Winsenti, američki Assault Breacheri i ruski BAT-2.

Ruska vozila rade za Ukrajince 

Otkako saveznici opskrbljuju Ukrajinu vojnom opremom i oružjem za nadolazeću protuofenzivu, vozila za probijanje, premda su jedan od glavnih prioriteta Kijeva, nisu se baš previše spominjala. Svu javnu slavu dosad su uglavnom pobrali zapadni tenkovi poput Challengera i Leoparda, te oklopnjaci poput Bradleya, Mardera i AMX-10. Ispod medijskih radara prošla su obećanja SAD-a, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Švedske da će Ukrajini poslati i desetke specijaliziranih AEV-ova (Armoured engineer vehicle).

Pomalo je ironično, no Rusi su pomogli Ukrajini u pripremama za skoru protuofenzivu puno prije njezinih deklariranih saveznika, piše Forbes. Kad su u veljači 2022. krenuli ubijati i razarati domove prvih susjeda, mnoštvo ruskih borbenih inženjerskih vozila bilo im je u prvim redovima. Kako je rusko napredovanje s vremenom posustajalo, a Putinove pukovnije se povlačile na trenutno zaposjednuti teritorij, za sobom su Ukrajincima ostavili gotovo dvije stotine ovih specijalnih vozila.

Mnoga od njih odavno rade za ukrajinsku vojsku.

Među inženjerijskim borbenim vozilima koje su ruske snage lani napustile nalaze se tri grdosije, modeli BAT-2. Ovaj 40-tonski orijaš na sebi nosi ogromnu grtalicu, šiljak za paranje tla i kopanje rovova, te dizalicu od preko dvije tone. U dijelu trupa krije odjeljak za posadu od osam ljudi, a sve to leži na ovjesu sovjetskog tenka T-64. BAT-2 koristi svoju ogromnu oštricu kako bi pred sobom prokrčio put kroz minska polja, razbucao rovove i ‘češke ježeve‘, u prah raznio grudobrane, prepreke od balvana, pa i manje bunkere.

Kad su stotine tisuća Bjelorusa prije koju godinu izašle na ulice prosvjedujući protiv autoritarne vlasti Aleksandra Lukašenka, diktator iz Minska nije bez vraga poslao upravo BAT-2 među njih: kroz sve barikade prolazi kao nož kroz sir. Riječ je o iznimno snažnom i svestranom vozilu koje zbog sporosti na frontu ipak uvijek traži blisku zaštitu tenkova i pješaka. Pri povlačenju su najsporiji i bivaju brzo napušteni ako nisu štićeni.

Hoće li ukrajinska vojska u protuofenzivi bolje koristiti svoje BAT-2 od Rusa? Vojska Moskve u Ukrajini zanemarila je sinkronizirano i kombinirano djelovanje te je to platila svojim priličnim gubicima, u ljudstvu i tehnici. Ukrajinci se već dugo intenzivno obučavaju ratovati združeno, po NATO standardima, no tek bi predstojeće operacije proboja mogle biti pravi test ukrajinske borbene sposobnosti.

U doktrini ruske vojske, inženjerci pridodani borbenoj taktičkoj skupini formiraju “odred potpore pokretu” koji se vuče iza prve tenkovske crte. Svaki ruski odred ima četiri BAT-2. Probojna vozila u ofenzivi rade najbrže kad rade zajedno.

Pitanje je imaju li Ukrajinci, osim tri zarobljena BAT-2, uopće više ovih grdosija u svom arsenalu? Postoji mogućnost da su od sovjetske armije naslijedili još kojega ispravnog kad se SSSR raspao 1991. godine, no ta pretpostavka nije baš pouzdana. Ako su ova tri jedina u trenutnom vojnom inventaru Kijeva, to je po analitičarima dovoljno tek za jedan pokušaj istovremenoga proboja ruskih utvrda na istoku i na jugu zemlje.

Source: slobodnadalmacija.hr