Britanci otkrili žele li financirati krundibu kralja Karla, evo kako ‘dišu‘. Spominju se iznosi i do milijun funti

Više od polovice Britanaca ne vjeruje da bi krunidbnu kralja Karla trebala financirati vlada, prema novoj anketi.

Anketa dva tjedna uoči krunidbe pokazala je da 51 posto odraslih ispitanika smatra da vlada ne bi trebala financirati svečanost krunidbe.

Gotovo trećina ispitanika, 32 posto drži da bi trebala, a 18 posto je reklo da ne zna.

Krunidba kralja trebala bi stajati milijune funti, a račun bi trebali platiti porezni obveznici.

Krunidba se odvija u trenutku kad se Velika Britanija suočava s krizom uzrokovanom rastom životnih troškova i štrajkovima liječnika, učitelja i drugih javnih službenika zbog niskih plaća. Kritičari su svečanost okarakterizirali kao traćenje novca poreznih obveznika.

Prema nekim nepotvrđenim predviđanjima, krunidba bi mogla bi britansku naciju stajati između 50 i 100 milijuna funti.

Krunidba kraljice Elizabete stajala je 912.000 funti 1953. godine, što u današnjem novcu iznosi 20 milijuna. Karlov djed Đuro VI. okrunjen je 1937. i krunidba je koštala 454.000 funti ili 24.8 milijuna u današnjem novcu. Krunidba Đure VI. bila je najskuplja u proteklih 300 godina.

Karlo će biti okrunjen u Westminsterskoj opatiji na raskošnoj svečanosti prema tradiciji staroj tisuću godina na koju su pozvani brojni šefovi država i vlada i uglednici.

Krunidba će biti popraćena najvećom vojnom ceremonijom u posljednjih 70 godina, s više od 6000 muškaraca i žena iz oružanih snaga koji će sudjelovati u povijesnom događaju kraljevske obitelji.

Source: slobodnadalmacija.hr