Ako imate puno paukova u kupaonici, riješite se ove navike

U kupaonici možete često pronaći pauke, osobito tijekom jeseni i zime, a stručnjaci upozoravaju da ih posebno privlače prljavi, vlažni ručnici.

POGLEDAJTE VIDEO: Četka za WC

Ako imate naviku ostaviti mokri ručnik u kupaonici nakon tuširanja, trebali biste ju izbjegavati. Mokri ručnici vjerojatno će privući pauke zbog vlage koja je paucima prijeko potrebna i bez nje ne mogu živjeti, kaže entomologinja Macy Ruiz.

Nicholas Martin, entomolog, dodaje da će vlaga posebno privući određene vrste pauka, poput podrumskih pauka. Osim pauka, vlažni ručnici privlače i druge insekte kojima se pauci hrane. Ruiz i Martin ističu da vlaga privlači insekte kao što mravi, mušice, žohari, grinje, stonoge i cvrčke, a svi su oni izvor hrane za pauke.

Vlažne ručnike osobito izbjegavajte ostavljati na podu prostorije.  Andrew Gabries, stručnjak za štetočine, kaže da im je to ‘lovište’ još i privlačnije jer mu je lako pristupiti.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Čak i ako nisu vlažni, pokupite ih. Thomas Marbut, stručnjak za štetočine, kaže da je toplina vrlo privlačna paucima, pa bi mogli tražiti ugodna mjesta za sklonište u prostorima na koje su već navikli.

– Tijekom hladnih mjeseci pauci traže sklonište upravo u hrpama ručnika pa ih je najbolje držati obješene – objašnjava Marbut i dodaje da se ovi insekti vole skrivati i u kutovima prozora i drugim prostorima koje ne čistite redovito. To uključuje i područje ispod namještaja u kupaonici te prljavo rublje.

Ako imate biljke u kupaonici, to također privlači pauke. Mnogi insekti su biljojedi, pa se pauci kreću oko biljki, znajući da će se tu pojaviti i drugi insekti koje će potom lako zarobiti u svoje mreže, piše Best life.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr