Znate li kako je zapravo nastala kraljevsko plava boja Izbor ove nijanse nije bio nimalo slučajan

U moru crvene, bijele i plave boje koje se pojavljuju tijekom ceremonije krunidbe moglo se primijetiti i dosta kraljevsko plave boje, no postoji priča koja se krije iza te popularne nijanse. 

Povezanost nijanse s kraljevskom obitelji nije slučajna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uoči proslave krunidbe, izlozi i ulice diljem Britanije bili su ukrašeni kraljevskim bojama. Mnogi su bili odjeveni upravo u kraljevsko plavu boju.

Radi se o popularnoj nijansi, a njezini obožavatelji uključuju kraljeve i kraljice.

Uostalom, postoji razlog zašto je ta plava boja, koja krasi službeno posuđe od porculana za Kraljevu krunidbu, dobila svoje kraljevsko ime.

Foto: Dreamstime

Tradicija u potpunosti datira od drugog kralja – točnije od kralja Georgea III. Sve je počelo kada je monarh sebi postavio važnu misiju.

– Podrijetlo legendarne kraljevsko plave boje može se pratiti unatrag u kasno sedamnaesto i osamnaesto stoljeće, u kojem je kralj George III. testirao proizvođače tkanine diljem zemlje u nadi da će pronaći nijansu plave za Kraljevsku upotrebu – objašnjava Shadmaan Kader, vlasnik tvornice tkanina.

Foto: Dreamstime

Tvornica pod nazivom Scutts Bridge u Rodeu stvorila je kultnu nijansu koja je kasnije postala poznata kao ‘The Royal Blue’.

Plava se može miješati s mnogim kombinacijama boja, ali je najistaknutija u kombinaciji s crvenom i bijelom kako bi oponašala nijanse zastave Velike Britanije, donosi Mirror.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr