Isplati li se sada kupiti nekretninu u Njemačkoj? Cijene su ponovno pale, evo detalja

Nekretnine u Njemačkoj ponovno pojeftinjuju –  prva tri mjeseca tekuće godine cijene su pale u prosjeku 2,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje indeks cijena nekretnina Udruge njemačkih banaka Pfandbrief, prenosi Fenix magazin.

Udruga predstavlja najvažnije financijere nekretnina u Njemačkoj, uključujući Deutsche Bank, Commerzbank, Aareal Bank, te ostale banke.

Indeks cijena nekretnina pao je za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovo je najoštriji pad od početka bilježenja 2003. godina. Cijene nekretnina u Frankfurtu pale su najviše na minus 6,4 posto unutar godine dana i 2,2 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2022. godine.

Hamburg, Düsseldorf, Köln, Stuttgart i München – zabilježili su međugodišnji pad od 2,3 do 3,8 posto. Samo su u Berlinu stanovi i kuće na godišnjoj razini poskupjeli za 1,0 posto.

Veliki gradovi i dalje su preskupi za mnoge obitelji. To znači da cijene nekretnina u velikim gradovima Njemačke nisu toliko pale kao u ostatku zemlje.

Sveukupno, pad cijena stambenih nekretnina u sedam najvećih metropola iznosi 1,4 posto. To posebno opterećuje mlade obitelji koje se sve više sele iz velikih gradova u okolna mjesta – često zato što nemaju izbora.

Život pojedinim metropolama obitelji si teško mogu priuštiti.

Kako navode njemački mediji, prosječna otkupna cijena u njemačkim gradovima i dalje je 4.180 eura po četvornom metru unatoč padu cijena, dok je na selu cijena 2.806 eura.

U sedam metropola Njemačke četvorni metar u prosjeku plaćate čak 6.038 eura, što znači da se za 388.000 eura – koliko Nijemci u prosjeku ulažu za kupnju nekretnine – u Münchenu može dobiti samo stan od 44 kvadratnih metara.

S druge strane za isti iznos u Kölnu možete kupiti 81 četvorni metar stambenog prostora.

Zbog toga je svih sedam većih gradova u Njemačkoj nedavno izgubilo veliki broj stanovnika u dobi od 30 do 50 godina.

Posebno su ovim problemom pogođeni Frankfurt, Stuttgart, München i Köln. Gdje god možete lako doći do grada javnim prijevozom ili autocestom, tu su manja mjesta u procvatu, kaže ekonomist.

Kako navode njemački mediji, kupci trenutno štede više od trećine novca pri kupnji kuće ili stana ako se presele na selo umjesto u grad.

Ali taj trend će se vjerojatno uskoro preokrenuti, posebno u prigradskom području: u okolici šest od sedam metropola cijene su od 2017. porasle snažnije nego u samom velikom gradu.To je najviše vidljivo u Berlinu i Hamburgu. Samo je u Frankfurtu na Majni ovaj omjer ostao isti.

Stopa vlasništva nad nekretninama u Njemačkoj stagnira. U cijeloj zemlji stopa vlasništva nad nekretninama stagnira već 12 godina, čime je Njemačka na samom europskom dnu, prenosi Fenix magazin.

Source: slobodnadalmacija.hr