Odličan etno dizajn: Kolekcija bijelih košulja s raznolikim motivima hrvatske baštine

Bijela je košulja klasik te kao takva idealna za nadogradnju etno elementima, a dobar primjer je nova kolekcija studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Modni projekt ‘Likovna intervencija na bijeloj košulji – osobna interpretacija hrvatskih etnografskih motiva’ najavljuje razne mogućnosti kreiranja svakodnevne odjeće ukrašene hrvatskim elementima koji su karakteristični po ljepoti i raznolikosti.

Foto: Đurđica Kocijančić

Izloženi radovi realizirani su kroz projektni zadatak na kolegijima Etnografski praktikum i Kreiranje tekstila. Da stvar bude zanimljivija, ove košulje zapravo su donacija tekstilne tvrtke Orljava koja je trenutno u stečaju te je nekada bila poznata upravo po kvalitetnim krojevima slične forme.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na taj način su studenti dobili priliku odjevnim predmetima koji su izgubili svoju prvotnu namjenu dati novi život, koristeći tehnike veza, patchworka, crtanja te apliciranjem raznih elemenata. Likovnost su izrazili na brojne načine, donoseći novi vid kreativnosti naše etno baštine koja ovime dobiva jedan novi, moderan okvir.

Foto: Neven Vrbanić

Radove potpisuju studenti diplomskog sveučilišnog studija Tekstilni i modni dizajn: Leo Subanović, Tena Omerović, Antonija Bucić, Karmen Ždravac, Dora Herak, Ela Leko, Ida Kalabić, Mateja Mišak, Ana Zrinka Stipić, Franka Iskra, Sofija Varga, Nikolina Balatinac, Dorotea Belajec, Martina Hendija, Viktorija Vuković, Samanta Petruša, Antun Mlakić, Dora Busak i Tea Mandurić.

Foto: Đurđica Kocijančić

Mentorice radova ‘Likovna intervencija na bijeloj košulji – osobna interpretacija hrvatskih etnografskih motiva’ su prof.art. Koraljka Kovač Dugandžić, doc.art. Lea Popinjač i stručna suradnica mag.ing.techn.text. Đurđica Kocijančić.

– Pritom su unijeli sebe, svoje misli, iskustva u realizaciju, baš kao što su to nekad radile žene koje su šile, vezle i tkale svoje nošnje, prekrivače, ručnike i druge tekstilije koje danas čine hrvatsku tekstilnu etnografsku baštinu. Upravo spoj, isprepletenost individualne i kolektivne svijesti prisutne u etno stilu je ono što čini idejnu okosnicu ovih radova – naglasila je jedna od mentorica na projektu, Lea Popinjač.

Foto: Neven Vrbanić

Ta osobnost i individualnost karakter je svake od košulja, a pritom im je zajednička neutralna bijela podloga poput slikarskog platna. Od elemenata tu su i razne kragne te vrste košulje, očituje se raznolikost bazične forme što, naravno, dodatno upućuje na smjer dizajniranja, odnosno kreativnog izražavanja.

Ovakav izvrstan projekt naglašava i najavljuje da bi se tako nešto moglo inače raditi te da je naša baština, uostalom kao i svaka druga, prepuna zanimljivih motiva koje kreativci mogu osmisliti na vlastiti, moderan, nosiv i način kakav god žele.

Foto: Neven Vrbanić

Nacije diljem svijeta rade na brojnim kolekcijama koje su danas nosive u svakodnevici te time od države rade brend. Naravno da to možemo i mi, kolekcija s TTF-a jedan je od najboljih primjera.

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr