NIS nastavlja s ulaganjima u solarnu energiju

Nakon prve faze “ozelenjavanja” benzinskih postaja, u kojoj su postavljeni solarni paneli na osam maloprodajnih mjesta NIS Petrola i Gazproma, kompanija NIS nastavila je s ulaganjima u projekt postavljanja fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže.

Tako su solarne elektrane postavljene na još sedam benzinskih postaja, čime je ukupan broj objekata sa solarnim panelima u maloprodajnoj mreži NIS-a povećan na 15 postaja. Vrijednost projekta u poslednjoj fazi je 20 milijuna dinara.

Procjenjuje se da će solarni paneli na novih sedam lokacija omogućiti godišnju uštedu u opskrbi električnom energijom od 258 megavat-sati (MWh), dok ukupna ušteda na svih petnaest lokacija iznosi gotovo 600 MWh.

Zahvaljujući energiji fotonaponskih elektrana na novih sedam lokacija, procjenjuje se da će se na svih petnaest objekata ostvariti godišnje smanjenje emisije ugljičnog dioksida za više od 600 tona.

U poslednjoj fazi postavljeni su solarni paneli iznad punionica na Gazprom benzinskim pumpama “Bagrdan”, “Nais”, “Fontana”, “Vrnjačka banja”, “Plinara” i “Novi Sad 1”, kao i na NIS Petrol maloprodajni objekat “Kruševac 5”.

Električna energija proizvedena pomoću solarnih panela uglavnom se koristi za potrebe samih benzinskih postaja, uz povremeni plasman viškova električne energije u distribucijsku mrežu, s obzirom da sve benzinske postaje imaju status kupca-proizvođača.

Source: poslovni.co.rs